Zaobserwuj mnie, aby być na bieżąco i zobaczyć jak pracuję
Sprawdź moje media społecznościowe
Autor : Maciej Kowalski
Trener personalny > Blog > Treningi >
Kontakt ze mną
dane kontaktowe
Maciej Kowalski
tel. 661 499 583
e-mail.maciejkowalskitrener@gmail.com
O diecie zgodnej z grupą krwi było swojego czasu dosyć głośno. Do tej pory wiele osób uważa to za słuszny sposób odżywiania choć badania naukowe tego nie potwierdzają. Jednocześnie dietetycy nie negują tego sposobu odżywiania gdyż bazuje on na produktach naturalnych i promuje zdrowe nawyki żywieniowe. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o diecie zgodnej z grupami krwi ten artykuł jest dla Ciebie.
Spis treści
Twórcą tej diety jest doktor Peter D’ Adamo, który w swoich badaniach zauważył zależność pomiędzy dietą, a grupą krwi człowieka. Jego badania wykazały, że niektóre rodzaje pożywienia odrzucają komórki danych grup krwi. Dr D’ Adamo wysnuł teorię, że określone pokarmy są szkodliwe, obojętne lub szkodliwe w mniejszym stopniu dla osób posiadających różne grupy krwi.
Dodatkowo dr D’ Adamo uważał, że dieta naszych przodków była dostosowana odpowiednio do ich grupy krwi. Według niego grupy krwi powstawały w procesie ewolucji, dlatego:
człowiek pierwotny nosił grupę krwi 0 i żywił się głównie upolowanym mięsem
pojawienie się rolnictwa i osiadłego trybu życia spowodowało powstanie grupy krwi A
udomowienie zwierząt i pozyskiwanie od nich mleka było przyczyną do powstania grupy krwi B
ludzie współcześni odporni na zmiany klimatu i rodzaju diety to posiadacze grupy krwi AB, która powstała jako ostatnia
Na podstawie teorii doktora D’ Adamo, osoby z grupą krwi:
A są „pasterzami”- dla nich odpowiednia jest dieta roślinna
B są „koczownikami”- którzy powinni spożywać duże ilości nabiału
AB są „enigmą”- powinni komponować dietę bazującą na roślinach i nabiale
0 są „myśliwymi”- dla których wskazana jest dieta z dużą ilością mięsa
Dieta powinna działać pozytywnie na stan zdrowia, samopoczucie oraz wpływać na utrzymanie masy ciała w normie
Produkty spożywane powinny wspomagać układy, które są słabymi punktami każdej grupy krwi, dlatego należy spożywać jak najwięcej produktów oznaczonych jako wskazane oraz w mniejszej ilości produktów obojętnych
Nieprawidłowo stosowana dieta może wpływać na pogorszenie zdrowia, samopoczucia oraz powodować brak efektu zmniejszenia masy ciała
Jest dietą ichtiwegetariańską, która zaleca spożywanie produktów roślinnych oraz niektórych ryb
całkowicie wyklucza spożywanie mięsa, jego przetworów, nabiału oraz tłuszczów zwierzęcych (które zawierają tłuszcze nasycone) ze względu na skłonność do odkładania się tkanki tłuszczowej po spożyciu tych produktów oraz spowolnienia metabolizmu. Dodatkowo nabiał powoduje niekorzystne reakcje insulinowe, które osłabiają przemianę materii oraz zwiększa wydzielanie śluzu, co może nasilać reakcje alergiczne
wybierane produkty w diecie powinny wspomagać układ odpornościowy, krwionośny oraz pokarmowy, a także zawierać składniki działające przeciwnowotworowo i przeciwalergicznie, ponieważ osoby z grupą krwi A mają skłonność do powstawania chorób wymienionych układów
produkty w diecie powinny pochodzić ze sprawdzonych upraw ekologicznych
zalecana jest aktywność fizyczna o małej intensywności, np. spacer, aerobic, pływanie, yoga
Ryby: dorsz, karp, łosoś, makrelaNabiał: mleko sojowe, ser tofu Tłuszcze: oliwa z oliwek, olej z siemienia lnianego Produkty zbożowe: pieczywo ryżowe, makaron razowy, kasza gryczana Warzywa: botwinka, brokuły, cebula czerwona, chrzan, czosnek, kalarepa, pietruszka, por, szpinak, fasola biała, soja Owoce: ananasy, morele, cytryny, śliwki, grejpfruty, wiśnie Napoje: sok ananasowy, grejpfrutowy, morelowy, czerwone wino, herbata zielona, kawa
Mięso i drób: indyk, kurczak Ryby i owoce morza: szczupak, pstrąg, jesiotr, tuńczyk Nabiał: jogurt, kefir, mleko kozie, masło, ser feta, mozzarella Tłuszcze: olej rzepakowy Orzechy i nasiona: mak, migdały, pestki słonecznika, orzechy laskowe i włoskie Produkty zbożowe: pieczywo chrupkie, chleb żytni, mąka kukurydziana, płatki owsiane, płatki kukurydziane, otręby owsiane, ryż dmuchany Warzywa: awokado, brukselka, cukinia, kalafior, kapusta pekińska, ogórki, kukurydza, oliwki zielone, szparagi, wszystkie warzywa dyniowate, seler, bób, fasolka biała, fasolka szparagowa, groszek zielony Owoce: arbuzy, brzoskwinie, gruszki, jabłka, maliny, truskawki, winogrona
Mięso i drób: baranina, cielęcina, dziczyzna, kaczka, podroby, wieprzowina, wołowina Ryby i owoce morza: halibut, węgorz, śledź, sola, flądra, kawior, kraby, krewetki, małże Nabiał: mleko, lody, margaryna, ser biały i żółty, jaja Tłuszcze: olej kukurydziany Produkty zbożowe: otręby pszenne, płatki wielozbożowe, pumpernikiel, bułki pszenne, chleb wieloziarnisty Warzywa: bakłażany, kapusta czerwona i biała, oliwki czarne, pomidory, papryka, ziemniaki Owoce: banany, mandarynki, pomarańcze
Śniadanie: kanapki z pieczywa żytniego z pastą z białej fasoli, ogórkiem i natką pietruszki
II śniadanie: koktajl na mleku sojowym z ananasem
Obiad: pieczony dorsz w ziołach z kaszą gryczaną oraz surówką z pora i jabłka, woda z cytryną
Podwieczorek: sorbet morelowo- brzoskwiniowy z orzechami włoskimi
Kolacja: makaron ryżowy z fasolką szparagową, imbirem i tofu, zielona herbata
dieta dostosowana dla tej grupy krwi powinna być urozmaicona oraz zawierać duże ilości ryb, produktów mlecznych, mięsa, warzyw kapustnych oraz ziaren
„koczownicy” mają dobrze działający układ odpornościowy, rzadko rozpoznaje się u nich cukrzycę, nowotwory lub choroby serca, a ich słabościami są choroby wirusowe, syndrom chronicznego zmęczenia, stwardnienie rozsiane, choroby przewodu pokarmowego oraz zaburzenia centralnego układu nerwowego
Zalecany wysiłek fizyczny powinien mieć umiarkowaną intensywność, tak jak np. jazda na rowerze, tenis, szybki marsz
Mięso: baranina, dziczyzna, jagnięcina Ryby: dorsz, halibut, makrela, sardynka, szczupak Nabiał: chude mleko, jogurt, ser feta, mozzarella, kozi, kefir, jaja Tłuszcze: oliwa z oliwek Produkty zbożowe: otręby i płatki owsiane, ryż, pieczywo chrupkieWarzywa: bakłażany, brokuły, brukselka, buraki, kapusta biała i czerwona, kalafiory, marchew, papryka, pietruszka, fasolkaOwoce: ananasy, banany, papaja, śliwki, winogrona, żurawina
Mięso i drób: cielęcina, indyk, wołowina, wątróbka Ryby: karp, łosoś, sum, śledź Nabiał: mleko, masło, maślanka, mleko sojowe, ser biały, żółty, śmietankowy, brie, parmezan Tłuszcze: olej z siemienia lnianego Produkty zbożowe: ryż, pumpernikiel, chleb z mąki sojowej Warzywa: chrzan, cukinia, czosnek, kapusta pekińska, kalarepa, pieczarki, por, koper, ogórki, szpinak, szparagi, seler, bób, fasola czerwona i zielona, szparagowa, groszek zielony Owoce: arbuzy, brzoskwinie, cytryny, gruszki, grejpfruty, jabłka, kiwi, maliny, mandarynki, pomarańcze, truskawki, wiśnie Napoje: sok grejpfrutowy, jabłkowy, pomarańczowy, wino, piwo, czarna herbata, kawa
Mięso: gęś, kaczka, kurczak, wieprzowina Ryby i owoce morza: węgorz, krewetki, kraby, małże, ostrygi Nabiał: lody, sery z błękitną pleśniąTłuszcze: olej słonecznikowy, kukurydziany Produkty zbożowe: kasza gryczana, jęczmienna, płatki kukurydziane, płatki wielozbożowe, pieczywo pszenne, wieloziarniste, żytnie, dziki ryż Warzywa: dynia, kukurydza, pomidory, rzodkiewki, oliwki, ciecierzyca, soczewica Owoce: kokos, rabarbar Napoje: sok pomidorowy, coca-cola, napoje gazowane
Śniadanie: jajka faszerowane pastą z makreli z papryką, ogórkiem i szczypiorkiem, pieczywo chrupkie, kawa zbożowa z mlekiem
II śniadanie: racuchy z otrębami i jabłkiem z frużeliną żurawinową
Obiad: jagnięcina w ziołowej marynacie z pieczonymi warzywami, ryż i surówka z czerwonej kapusty
Podwieczorek: koktajl z jogurtem naturalnym, papają i bananem
Kolacja: grzanki z pieczonym bakłażanem, kozim serem, oliwą i szczypiorkiem
Dieta zgodna z tą grupą krwi zaleca spożywanie zróżnicowanych produktów, z wprowadzeniem kilku ograniczeń:
Spożywanie mięsa powinno być ograniczone do maksymalnie 3 porcji tygodniowo
Produkty mleczne i jaja powinny stanowić maksymalnie 4 porcje na tydzień
Należy unikać spożywania pomarańczy, które mogą podrażnić przewód pokarmowy
„enigmy” posiadają silny układ odpornościowy oraz pokarmowy, rzadko mają skłonność do alergii, jednak ich słabe punkty to:
Niski poziom kwasu żołądkowego, który słabo trawi białko zwierzęce
Skłonność do chorób nowotworowych
Wysokie stężenie czynników krzepliwości, co powoduje powstawanie zakrzepów i choroby naczyń mózgowych i wieńcowych
Najbardziej wskazana aktywność fizyczna to spacer, pływanie, taniec
Mięso i drób: baranina, indyk Ryby: dorsz, makrela, sardynka, morszczuk Nabiał: jogurt, kefir, ser kozi, feta, mozzarella, serek wiejski, jaja Tłuszcze: oliwa z oliwek
Orzechy: orzeszki ziemne, orzechy włoskieProdukty zbożowe: owsianka, chleb żytni, ryż, pieczywo chrupkie, makarony z mąki ryżowej, żytniej i owsianej Warzywa: bakłażany, brokuły, buraki, czosnek, kalafior, ogórek, pietruszka, seler, fasola czerwona, soczewica Owoce: agrest, ananasy, cytryny, figi, śliwki, grejpfruty, winogrona, wiśnie Napoje: sok marchwiowy, winogronowy, żurawinowy, kawa, zielona herbata
Podroby: wątróbka Ryby: karp, sum, łosoś, śledź świeżyNabiał: chude mleko, ser biały, żółty, śmietankowy, masło Tłuszcze: oleje z orzeszków ziemnych, rzepakowy, z siemienia lnianego Produkty zbożowe: kasza jęczmienna, kuskus, otręby pszenne, płatki wielozbożowe, bagietka pszenna, chleb bezglutenowy, chleb wieloziarnisty, pumpernikiel, graham Warzywa: brukselka, cebula, chrzan, cukinia, marchew, pieczarki, pomidory, szpinak, bób, szparagi, fasolka biała, fasolka szparagowa, groszek zielony Owoce: arbuzy, borówki, brzoskwinie, gruszki, jabłka, maliny, nektarynki, morele, truskawki
Mięso i drób: cielęcina, dziczyzna, gęś, kurczak, wieprzowina, wołowina Ryby i owoce morza: halibut, łosoś, śledź, krewetki, małże Nabiał: lody, margaryna, maślanka, sery pleśniowe, parmezan, pełne mleko Tłuszcze: olej kukurydziany, sezamowy, słonecznikowy, margarynaProdukty zbożowe: kasza gryczana, płatki kukurydziane Warzywa: papryka, oliwki czarne, kukurydza, fasola Owoce: banany, pomarańcze Napoje: sok pomarańczowy, herbata czarna, napoje gazowane
Śniadanie: owsianka na mleku ryżowym z figami i orzechami włoskimi
II śniadanie: koktajl na bazie kefiru, ogórka i koperku
Obiad: pieczony dorsz z zielonym risotto oraz surówką z buraczków
Podwieczorek: racuchy z mąki żytniej z jabłkiem i sosem wiśniowym
Kolacja: pieczywo żytnie z mozzarellą i pomidorem z pesto z bazylii, pietruszki i pistacji
„ myśliwi” mają skłonność do zapadania na choroby stawów oraz tarczycy z powodu niskiego poziomu jodu w organizmie, co wiąże się ze skłonnością do tycia, także częściej zapadają na choroby wirusowe i bakteryjne
W ich diecie powinny znajdować się głównie produkty pochodzenia zwierzęcego, ograniczyć należy produkty zbożowe
Ze względu na poprawę funkcjonowania tarczycy ważne jest spożywanie ryb i owoców morza bogatych w jod
Zalecana jest aktywność fizyczna o wyższej intensywności, np. ćwiczenia na siłowni, bieganie, aerobic
Mięso i podroby: chuda wołowina, baranina, cielęcina, dziczyzna, wątróbka
Ryby: dorsz, halibut, łosoś, makrela, śledź, szczupakTłuszcze: oliwa z oliwek, olej z siemienia lnianego
Warzywa: brokuły, cebula czerwona i żółta, chrzan, czosnek, czerwona papryka, kalarepa, pietruszka, por, szpinak, rzepa Owoce: figi, śliwki, czereśnie, mango, wiśnie Napoje: sok ananasowy, wiśniowy, kompot z suszonych śliwek, herbata zielona, czerwona, woda
Mięso i drób: indyk, kaczka, kurczak Ryby i owoce morza: karp, tuńczyk, krewetki, małże, ślimaki Nabiał: ser kozi, tofu, mozzarella, jaja, feta, masło, mleko sojowe, serek sojowy Tłuszcze: olej rzepakowy Produkty zbożowe: amarantus, pieczywo chrupkie, chleb żytni, wafle ryżowe, kasza gryczana, brązowy i dziki ryż, płatki żytnie, płatki orkiszowe, pieczywo orkiszowe, otręby owsiane i ryżoweWarzywa: buraki, kapusta pekińska, marchew, ogórki, oliwki zielone, seler, papryka zielona i żółta, bób, fasola, groch Owoce: ananasy, arbuzy, banany, borówki, brzoskwinie, grejpfruty, jabłka, gruszki, kiwi, maliny, porzeczki, winogrona, truskawki Napoje: sok grejpfrutowy, marchwiowy, pomidorowy, winogronowy, wino czerwone i białe, zielona herbata
Mięso i drób: gęś, wieprzowina Ryby: śledź marynowany, łosoś wędzonyNabiał: mleko, lody, jogurt, kefir, maślanka, ser żółty, biały, brie, parmezan, margaryna Tłuszcze: olej kukurydziany, margarynaProdukty zbożowe: pieczywo pszenne, wieloziarniste, pumpernikiel, otręby pszenne, płatki kukurydziane i wielozbożowe, makarony Warzywa: bakłażan, biała i czerwona kapusta, kukurydza, ziemniaki, brukselka, czarne oliwki, kalafior, pieczarki Owoce: jeżyny, mandarynki, pomarańcze
Śniadanie: sałatka z brokułami, łososiem, jajkiem i pomidorkami koktajlowymi z sosem na bazie oliwy z oliwek
II śniadanie: zielone smoothie ze szpinaku, mango i brzoskwini
Obiad: wątróbka z cebulką i papryką, ryż brązowy oraz sałatka ze szpinaku z figami
Podwieczorek: jaglanka z czereśniami i śliwkami
Kolacja: kalarepa faszerowana cielęciną i warzywami, zielona herbata
W diecie dla każdej z grup krwi zalecane są zdrowe, nieprzetworzone produkty
Dieta może wpłynąć na utratę masy ciała, jednak jeśli jest odpowiednio zbilansowana pod względem kalorycznym
Dieta dostarcza wielu korzystnych dla zdrowia składników jeśli jest dobrze zbilansowana
Stosowanie tej diety może zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia niektórych chorób dietozależnych
Nieodpowiednio zbilansowana dieta naraża na powstawanie niedoborów makro- i mikroskładników
Dieta nie jest odpowiednia dla osób chorych, ponieważ zalecane dla nich produkty mogą być inne niż zaleca dieta dla grupy krwi
Istnieje ograniczenie co do spożywanych produktów, co może być uciążliwe dla niektórych osób
W 2013 roku opublikowany został przegląd badań dotyczących diet zgodnych z grupą krwi, gdzie dokonano analizy 16 artykułów badawczych dotyczących tego zagadnienia. Analiza wcześniej wspomnianych badań wyraźnie wskazuje na brak korzystnego wpływu diety zgodnej z grupą krwi na zdrowie człowieka.
W tej diecie zalecane jest wybieranie nieprzetworzonej żywności, pochodzącej ze sprawdzonych ekologicznych upraw, dodatkowo polecane jest spożywanie chudego mięsa oraz nabiału o niższej zawartości tłuszczu. Stosowanie diety zgodnie z zaleceniami jest korzystne dla zdrowia. Jednak wprowadzając każdą z diet dostosowanych do grup krwi narażeni jesteśmy na powstanie niedoborów określonych składników, jeśli dieta nie będzie odpowiednio zbilansowana pod względem makro- i mikroelementów.
Obniżenie masy ciała jest spowodowane stosowaniem diety o niższej kaloryczności niż wynosi całkowite zapotrzebowanie organizmu. W diecie zgodnej z grupą krwi działanie odchudzające powoduje głównie spożywanie produktów o niższej kaloryczności oraz wprowadzanie aktywności fizycznej, a nie sama istota tej diety. Tym samym utrata masy ciała w przypadku diety zgodnej z grupą krwi jest możliwa jeśli będzie ona odpowiednio skomponowana.
Dieta zgodna z grupą krwi nie ma potwierdzenia co do słuszności jej stosowania w badaniach naukowych. Niemniej bazowanie na nieprzetworzonych produktach żywnościowych sprawia iż może być uznana za zdrowy sposób odżywiania. Warto wspomnieć iż o tym czy dana dieta jest skuteczna i służy naszemu zdrowiu i samopoczucia decyduje jej indywidualny charakter. Każdy bowiem jest inny i potrzebuje diety dopasowanej do siebie.
Podczas układania takiej diety dla Ciebie dietetyk bierze pod uwagę takie dane jak twój wiek, płeć, wzrost, masę ciała, ewentualne dolegliwości zdrowotne, preferencje smakowe przy układaniu indywidualnego zbilansowanego jadłospisu.
Stąd też indywidualna dieta jest nie tylko skuteczna ale i bezpieczna dla twojego zdrowia.
Skorzystaj z wszystkich zalet jakie niesie ze sobą indywidualna dieta online i osiągnij swój cel z pomocą dietetyka klinicznego już dziś.
Chcesz żebym Ci pomógł ?
Formularz kontaktowy
Kontakt
Tel; 661 499 583
email : maciejkowalskitrener@gmail.com
adres ; Chmielna 71, Varso Tower
00-801 Warszawa
siłownie: Zdrofit,
Nazywam się Maciej Kowalski i jestem trenerem personalnym oraz dietetykiem z Warszawy. Oferuje skuteczne odchudzanie oraz poprawę kondycji i sprawności fizycznej