Zaobserwuj mnie, aby być na bieżąco i zobaczyć jak pracuję
Sprawdź moje media społecznościowe
Autor : Maciej Kowalski
Trener personalny > Blog > Treningi >
Kontakt ze mną
dane kontaktowe
Maciej Kowalski
tel. 661 499 583
e-mail.maciejkowalskitrener@gmail.com
Anemia czyli niedokrwistość może dotyczyć nie tylko niedoboru żelaza ale także witaminy B12 czy kwasu foliowego. Informacje o tym jakie są przyczyny tej choroby, objawy oraz jak wygląda zalecana dieta znajdziesz w poniższym artykule.
Spis treści:
Niedokrwistość (anemia) według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO)” jest to stan, w którym dochodzi do obniżenia stężenia hemoglobiny w surowicy krwi poniżej określonego poziomu, co prowadzi do obniżenia całkowitej zdolności erytrocytów do przenoszenia tlenu i związanych z tym zaburzeń utlenowania tkanek organizmu”.
Rodzaje:
Niedokrwistość mikrocytarna (będąca wynikiem niedoboru niedoboru żelaza)
Niedokrwistość megaloblastyczna (będąca efektem niedoboru kwasu foliowego oraz witaminy B12)
Przyczyny anemii z niedoboru żelaza:
Utrata dużej ilości krwi w wyniku wypadku, urazu, operacji lub choroby, której skutkiem jest przedostawanie się krwi do przewodu pokarmowego (np. w przypadku choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy)
Stan, w którym występuje zwiększone zapotrzebowanie na żelazo (np. ciąża oraz laktacja)
Dieta uboga w ten składnik
Obfite, przedłużające się miesiączki u kobiet
Spożywanie w nadmiarze produktów, które zaburzają wchłanianie żelaza, takich jak kawa (zawierająca kofeinę), herbata (w której występują taniny), szpinak i rabarbar (w których zawarte są szczawiany), a także spożywanie dużych ilości produktów bogatych w wapń, miedź i cynk
Zaburzenia koncentracji
Bóle, zawroty głowy
Osłabienie, szybka męczliwość przy niewielkim wysiłku
Sucha, blada skóra
Łamliwe paznokcie o bladym kolorze
Cienkie, matowe, nadmiernie wypadające włosy
Anemię z niedoboru żelaza rozpoznaje się na podstawie widocznych objawów oraz wyniku badania krwi, w którym występuje obniżone stężenie hemoglobiny, zmniejszona ilość krwinek czerwonych, zmniejszona ich objętość, a także niska zawartość hemoglobiny w krwince czerwonej. Dodatkowo bada się stężenie ferrytyny we krwi, co wskazuje na ilość zmagazynowanej ilości żelaza we krwi.
Leczenie polega na usunięciu przyczyny powstania niedoborów (jeśli to możliwe), wprowadzeniu odpowiedniej suplementacji preparatami żelaza oraz dodatkowo witaminy C, która ułatwia jego wchłanianie. Ważnym elementem leczenia niedokrwistości z niedoboru żelaza jest wprowadzenie odpowiedniej diety, która będzie bogata w produkty zawierające znaczne ilości żelaza. Istotne jest dodatkowo monitorowanie leczenia poprzez przeprowadzanie badań kontrolnych.
Dieta uboga w produkty, które zawierają znaczne ilości kwasu foliowego
Stan zwiększonego zapotrzebowania na ten składnik (np. ciąża oraz czas laktacji)
Występowanie chorób, które powodują upośledzenie wchłaniania kwasu foliowego, takich jak np. celiakia oraz inne choroby przewodu pokarmowego, a także występujące częste infekcje lub choroby zapalne
Przyjmowanie leków, które powodują zaburzenie metabolizmu folianów, np. doustnych środków antykoncepcyjnych, leków zmniejszających kwasowość soku żołądkowego, leków przeciwpadaczkowych
Nadmierne spożycie alkoholu
Osłabienie
Bóle oraz zawroty głowy
Zaburzenie koncentracji
Bladość skóry
Brak apetytu, nudności
Utrata masy ciała (w krótkim czasie)
Zaburzenie odczucia smaku
Widoczne cechy zapalenia na języku
Zmiany nastroju, depresja
Anemię z niedoboru kwasu foliowego rozpoznaje się na podstawie widocznych objawów oraz wyniku badania krwi, w którym najczęściej występuje zmniejszone stężenie hemoglobiny, podwyższony wskaźnik MCV (średnia objętość krwinki czerwonej) oraz niskie stężenie kwasu foliowego w krwinkach czerwonych i osoczu.
Leczenie opiera się na usuwaniu przyczyn powstania niedoboru (w miarę możliwości), wprowadzeniu suplementacji odpowiednimi dawkami kwasu foliowego oraz wprowadzeniu diety zawierającej produkty bogate w ten składnik. W leczeniu także istotne jest regularne monitorowanie zaburzonych początkowo parametrów.
Długotrwałe stosowanie diety wegańskiej
Zaburzenia wchłaniania spowodowane najczęściej usunięciem części jelita lub żołądka, chorobami przewodu pokarmowego (np. chorobą Leśniowskiego- Crohna) lub wadami wrodzonymi
Nadużywanie alkoholu
Trudności w skupieniu uwagi
Osłabienie, łatwa męczliwość przy niewielkim wysiłku, duszności
Zmienność nastroju, depresja
Bladość skóry
Bóle i zawroty głowy
Zaburzenie odczucia smaku
Osłabienie apetytu, utrata masy ciała
Drętwienie kończyn (zarówno rąk jak i nóg)
Zaburzenia widzenia i słyszenia
Rozpoznanie tego rodzaju anemii polega na weryfikacji objawów oraz badania krwi, w którego wyniku najczęściej pojawia się obniżone stężenie hemoglobiny oraz zwiększona średnia objętość erytrocytu. Dodatkowo wykonuje się gastroskopię w celu wykrycia przyczyny anemii.
Leczenie opiera się głównie na usunięciu przyczyny wystąpienia niedokrwistości (jeśli jest to możliwe) i suplementacji witaminy B12, która najczęściej podawana jest domięśniowo. Ważnym elementem leczenia jest także wprowadzenie do diety produktów bogatych w witaminę B12, aby wspomóc leczenie. Istotna jest także stała kontrola zaburzonych parametrów krwi.
Leczenie dietetyczne anemii każdego rodzaju polega na wprowadzeniu do diety produktów, które są bogate w dany składnik (żelaza, w przypadku anemii mikrocytarnej, kwasu foliowego oraz witaminy B12 w przypadku anemii megaloblastycznej), a także uwzględnianiu w posiłkach produktów, których składniki polepszają ich wchłanianie. Dodatkowo w celu polepszenia efektu leczenia dietetycznego z diety wyklucza się lub ogranicza produkty, które utrudniają wchłanianie niedoborowego składnika.
W przypadku leczenia dietetycznego zarówno anemii z niedoboru żelaza, kwasu foliowego jak i witaminy B12, podstawą jest stosowanie zdrowej, zbilansowanej diety opartej na piramidzie zdrowego żywienia, która zaleca:
Spożywanie 4- 5 posiłków dziennie w odstępach czasowych około 2-3 godzin oraz spożywanie kolacji minimum 2 godziny przed snem
Wprowadzenie do codziennej diety minimum 5 porcji warzyw i owoców, z czego ¾ powinny stanowić warzywa, a pozostałą część owoce
Uwzględnianie w posiłkach produktów zbożowych, z których należy wybierać te pełnoziarniste, w formie pieczywa, makaronów, mąki, płatków, otrębów oraz grubych kasz
Codzienne spożywanie około 2 szklanek mleka lub jego przetworów, najlepiej w postaci chudego lub półtłustego twarogu, jogurtów naturalnych, kefiru, maślanki
Spożywanie chudych gatunków mięsa czerwonego raz w tygodniu, 2 razy w tygodniu uwzględnianie chudych gatunków ryb oraz maksymalnie 2 razy w tygodniu chudego drobiu. W dni nieuwzględniające mięsa należy je zastąpić nasionami roślin strączkowych oraz jajkami
Jako dodatek podczas przygotowania posiłków należy uwzględnić tłuszcze pochodzenia roślinnego, takie jak oleje lub oliwa z oliwek. Tłuszcze w diecie powinny być także częściowo pokrywane poprzez spożycie orzechów, które zawierają znaczne ich ilości.
Należy także zwracać uwagę na spożycie płynów, których codzienna ilość w diecie powinna wynosić minimum 1,5 l, najlepiej w postaci wody mineralnej lub źródlanej
W diecie należy ograniczyć dodatek soli i cukru, które warto zastąpić przyprawami ziołowymi
Ograniczeniu także powinien podlegać alkohol
Z diety warto wykluczyć produkty wysokoprzetworzone, takie jak słodycze, słone przekąski, produkty w puszkach i konserwach, dania gotowe, produkty typu fast food
Dodatkowo ważne jest uwzględnianie w diecie produktów bogatych w żelazo, kwas foliowy oraz witaminę B12 (w zależności od rodzaju anemii). Jeżeli masz wątpliwości w jaki sposób ułożyć prawidłową dietę zawsze możesz skorzystać z pomocy dietetyka która ułoży dla ciebie indywidualną dietę online
Produkty pochodzenia zwierzęcego: podroby (głównie wątroba wieprzowa), mięso (głównie wołowe, cielęce i wieprzowe), drób, ryby, jaja (żółtka)
Warzywa: szpinak, natka pietruszki, buraki
Owoce, takie jak: jabłka, jagody, morele, śliwki, daktyle, banany
Produkty zbożowe, głównie produkty pełnoziarniste, np. pieczywo, makaron, płatki, otręby, a także kasze
Rośliny strączkowe, głównie soja, fasola, soczewica ale także inne
Orzechy: pistacje, orzechy laskowe, orzechy arachidowe, migdały
Kakao
Nasiona dyni i słonecznika, a także sezam
Surowe lub mrożone, krótko gotowane warzywa liściaste, takie jak: sałata, szpinak, brukselka, kapusta, brokuły, kalafior, szparagi, jarmuż
Inne warzywa, takie jak: pomidory, buraki, papryka
Nasiona roślin strączkowych, takie jak: bób, zielony groszek
Owoce, głównie cytrusy: pomarańcze, cytryny, grejpfruty, a także inne, takie jak maliny, kiwi, awokado
Pełne ziarna zbóż oraz ich kiełki
Orzechy
Żółtko jaja
Wątroba
Produkty pochodzenia zwierzęcego: mięso, podroby, ryby, owoce morza, sery żółte, jajka, mleko, jogurt
Produkty roślinne zawierają śladowe ilości tej witaminy, jednak na rynku występują produkty wzbogacane witaminą B12, takie jak np. płatki zbożowe, mleko sojowe, soki owocowe, produkty zastępujące mięso, itp.
W przypadku wegan oraz wegetarian niedokrwistość z niedoboru kwasu foliowego występuje rzadko, gdyż zawartość w diecie tego składnika jest wysoka. Jeśli jednak anemia ta pojawi się w wyniku działania czynników innych niż żywieniowy (takich jak przyjmowanie leków lub zaburzenia wchłaniania) leczenie dietetyczne jest możliwe, ponieważ dieta wegetarian oraz wegan opiera się na produktach roślinnych, które są dobrym źródłem kwasu foliowego.
Leczenie dietetyczne anemii z niedoboru żelaza u wegetarian oraz wegan jest bardziej skomplikowane, ponieważ najlepszymi źródłami żelaza są produkty pochodzenia zwierzęcego, głównie mięso, które zawiera żelazo hemowe, przyswajające się dużo łatwiej niż żelazo niehemowe znajdujące się w produktach roślinnych. Dieta bogata w żelazo u wegan oraz wegetarian polega na spożywaniu produktów roślinnych, które obfitują w ten składnik w połączeniu z produktami bogatymi w witaminę C, która ułatwia wchłanianie żelaza. Dodatkowo w badaniach wykazano, że spożycie w jednym posiłku różnych rodzajów produktów bogatych w żelazo poprawia jego wchłanianie w przewodzie pokarmowym. Także dieta bogata w ten składnik powinna ograniczać produkty utrudniające jego wchłanianie, takich jak występujące w szpinaku szczawiany, zawarta w kawie kofeina lub taniny występujące w herbacie.
Niedokrwistość z niedoboru witaminy B12 może być spowodowana długotrwałym stosowaniem diety wegańskiej, ponieważ witamina ta występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. W przypadku wegetarian leczenie dietetyczne anemii z niedoboru witaminy B12 uwzględnia zwiększenie spożycia produktów nabiałowych, które są dobrym źródłem tej witaminy. W przypadku wegan leczenie dietetyczne jest znacznie utrudnione, ponieważ do diety można wprowadzić jedynie produkty pochodzenia roślinnego, które są wzbogacane w tą witaminę. Dlatego w przypadku wegan najważniejszym elementem leczenia jest wprowadzenia suplementów z witaminą B12.
Osoby, u których rozpoznano różne rodzaje niedokrwistości powinny wprowadzać regularną aktywność fizyczną, która będzie dostosowana do stanu zdrowia oraz indywidualnych upodobań. Podczas, gdy u osób z rozpoznaną anemią występują objawy jej towarzyszące, aktywność fizyczna nie powinna powodować wyczerpania, a mieć wpływ na dotlenienie organizmu oraz poprawę nastroju. Odpowiednimi formami aktywności fizycznej są spacery na świeżym powietrzu, ćwiczenia w wodzie pod okiem instruktora lub joga. W miarę poprawy samopoczucia oraz po ustąpieniu objawów można wprowadzać inne, bardziej skomplikowane formy aktywności fizycznej.
Przykładowe jadłospisy jednodniowe w czasie leczenia dietetycznego anemii z niedoboru żelaza, kwasu foliowego oraz witaminy B12
Śniadanie: jajecznica z pomidorami, chudą wędliną, awokado i natką pietruszki, woda z cytryną
II śniadanie: bananowo- czekoladowy budyń z ciecierzycy z pestkami granatu
Obiad: pieczony filet z dorsza w marynacie cytrynowo- ziołowej, kasza gryczana, surówka z kiszonej kapusty
Podwieczorek: koktajl z buraka, marchewki i jabłka
Kolacja: kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą z suszonych pomidorów i słonecznika ze szczypiorkiem, kawa na mleku
Dodatkowo: woda mineralna lub źródlana pomiędzy posiłkami
Śniadanie: frittata ze szpinakiem, chudą wędliną, serem feta, pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem, sok pomarańczowy świeżo wyciskany
II śniadanie: sałatka owocowa z orzechami włoskimi i pestkami dyni
Obiad: filet z kurczaka w marynacie paprykowo- ziołowej, puree z kalafiora, surówka z kapusty pekińskiej z papryką, ogórkiem i cebulą
Podwieczorek: zielony koktajl z selera naciowego, szpinaku, gruszki, jabłka i limonki
Kolacja: mix sałat z awokado, pomidorem, cebulą, orzeszkami pinii i mozarellą z sosem winegret, kawa na mleku
Dodatkowo: woda mineralna lub źródlana pomiędzy posiłkami
Śniadanie: jajka faszerowane szprotkami z rzodkiewką i kiełkami słonecznika
II śniadanie: jogurt naturalny z owocami sezonowymi, płatkami owsianymi oraz orzechami
Obiad: potrawka z kurczaka z cukinią, papryką i pomidorami, kasza gryczana, sałata zielona z jogurtem naturalnym
Podwieczorek: koktajl z awokado, banana i kiwi
Kolacja: kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z zielonym pesto pietruszkowym, chudą wędliną drobiową i pomidorem, kawa na mleku
Dodatkowo: woda mineralna lub źródlana pomiędzy posiłkami
Bibliografia:
Jarosz M.: Praktyczny podręcznik dietetyki, wyd. IŻŻ, Warszawa 2010
Czeczot H.: Kwas foliowy w fizjologii i patologii. Postepy Hig. Med. Dosw., 2008; 62: 405-419
Cieślik E., Kościej A.: Kwas foliowy- występowanie i znaczenie. Probl Hig Epidemiol 2012, 93(1): 1-7
Orlicz- Szczęsna G., Żelazowska Posiej J., Kucharska K.: Niedokrwistość z niedoboru żelaza. Curr Probl Psychiatry 2011; 12(4): 590-594
Kabata- Pendias A., Szteke B.: Żelazo i mangan w środowisku. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, v. 55; 2004
Peckenpaugh N., J.: Podstawy żywienia i dietoterapia. (red. D. Gajewska) Wyd. Edra Urban & Partner, Wrocław 2015
Lipiński P., Starzyński R. R., Styś A. i inni: Niedokrwistość na tle niedoboru żelaza w diecie. 2014; T. 63(3): 373- 379
Chcesz żebym Ci pomógł ?
Formularz kontaktowy
Kontakt
Tel; 661 499 583
email : maciejkowalskitrener@gmail.com
adres ; Chmielna 71, Varso Tower
00-801 Warszawa
siłownie: Zdrofit,
Nazywam się Maciej Kowalski i jestem trenerem personalnym oraz dietetykiem z Warszawy. Oferuje skuteczne odchudzanie oraz poprawę kondycji i sprawności fizycznej