Dieta NORWESKA - zasady, zalety i wady diety. Jadłospis

Dieta norweska kusi szybkimi efektami w postaci utraty masy ciała. Powstaje jednak pytanie jaki jest jej wpływ na zdrowie i czy skutki uboczne warte są ryzyka ? Poznaj zasady diety norweskiej,  jej zalety i wady  wraz e szczegółowym jadłospisem.

 

 

Dieta norweska - czym jest ?

 

 

Dieta norweska - grapefruitDieta norweska (inaczej zwana dietą grejpfrutową lub jajeczną) stworzona jest przez specjalistów do spraw żywienia ze szpitala w Oslo. Dieta ta jest planem żywieniowym, opierającym się głównie na dwóch składnikach (jajkach i grejpfrutach), mającym na celu utratę masy ciała nawet do 10 kg bez efektu jo- jo*, przyspieszenie metabolizmu, naukę dobrych nawyków żywieniowych oraz zmniejszenie odczucia głodu.

 

*efekt jo- jo są to wahania masy ciała. Objawiają się początkowo utratą wagi, a następnie powróceniem do masy ciała sprzed czasu stosowania diety lub nawet wyższej.

 

Pamiętaj iż przed zastosowanie każdego rodzaju diety powinieneś skonsultować się ze swoim lekarzem lub dobrym dietetykiem klinicznym.

 

 

Zasady diety norweskiej

 

 

Dieta powinna trwać 14 dni, w czasie których należy spożywać wyłącznie wyznaczone produkty, bez skupiania szczególnej uwagi na ich ilości wagowe. Główną zasadą diety norweskiej jest unikanie połączenia węglowodanów z tłuszczami. W ciągu dnia zaplanowane są wyłącznie 3 posiłki: śniadanie, II śniadanie oraz obiad. Zalecane jest duże spożycie płynów- powyżej 2 l dziennie, regularnie, w niewielkich ilościach aby móc nawodnić organizm.

 

Produkty zalecane w diecie norweskiej to:

 

  • Jajka wyłącznie w postaci gotowanych na twardo lub na miękko

  • Surówki lub sałatki z selera, marchwi, pomidorów, ogórków lub innych warzyw bez dodatku sosu lub oleju

  • Owoce- głównie grejpfruty

  • Pieczywo razowe

  • Mięso gotowane, pieczone w folii lub grillowane- kurczak, indyk, jagnięcina, wołowina oraz ryba (smażenie jest zabronione)

  • Napoje takie jak: woda źródlana, woda mineralna o niskim stopniu mineralizacji, herbata ziołowa, słaba czarna herbata, słaba kawa bez dodatku cukru i mleka

 

Produkty, których należy unikać podczas stosowania diety to:

 

  • Sól (należy ograniczyć jej dodatek do minimum lub wykluczyć jeśli to możliwe)

  • Tłuszcze, takie jak oleje, oliwa, masło, margaryna itp.

  • Śmietana

 

Zalecenia po zakończeniu lub przerwaniu diety norweskiej:

 

  • Jeśli stosujesz dietę norweską i po 14 dniach czujesz się dobrze, możesz przedłużyć czas jej trwania o kilka dni lecz nie więcej niż tydzień.

  • Jednak w przypadku jeśli zrezygnujesz z jej stosowania przed upływem 14 dni, musisz zrobić przerwę na kilka tygodni, aby organizm mógł się zregenerować i dopiero po tym czasie możesz wrócić do jej stosowania.

  • Po zakończeniu stosowania diety norweskiej powinieneś przejś

  • na zdrowe, zbilansowane żywienie, opierające się na naturalnych, nieprzetworzonych produktach.

 

 

Co jeść w poszczególnych dniach diety?

 

 

Dzień 1

W tym dniu do każdego posiłku przewidziane są jajka. Jajka w diecie norweskiejTego dnia należy spożyć aż 9 jajek, po 3 w każdym posiłku. Dodatkowo należy spożyć grejpfruta oraz kawę lub herbatę do II śniadania. W czasie obiadu należy także wypić herbatę lub kawę oraz spożyć pieczywo razowe, a także wybrane warzywa w postaci surówki bez dressingu.

Dzień 2

W kolejnym dniu jajka występują w śniadaniu oraz II śniadaniu, w ilości 1- 2 sztuk. Do II śniadania zalecane jest także spożycie grejpfruta oraz herbaty lub kawy bez dodatków. Na obiad polecane jest zjedzenie wybranego gotowanego mięsa z grupy dozwolonych, a także surówki z wybranych warzyw.

Dzień 3

Następny dzień także opiera się na spożyciu jajek, tak jak w poprzednim dniu, w ilości 1- 2 sztuk do śniadania i II śniadania. Jako dodatek do II śniadania występuje gotowany szpinak z jogurtem. Na obiad zalecane jest spożycie kotleta z wybranego mięsa, surówki z dowolnych warzyw oraz herbaty lub czarnej kawy.

Dzień 4

Dzień 4 zawiera w jadłospisie jajka w śniadaniu oraz obiedzie, w ilości 1- 2 sztuk. Na II śniadanie zalecane jest przygotowanie oraz spożycie surówki z dowolnych warzyw, 1 grejpfruta oraz herbaty lub kawy. W obiedzie, oprócz jajek uwzględniono gotowany szpinak dowolną ilość sera twarogowego oraz 1 kromkę pieczywa razowego.

Dzień 5

Jak w 2 i 3 dniu, zalecane jest spożycie 1- 2 sztuk jajek gotowanych do śniadania oraz II śniadania. Dodatkiem do II śniadania jest szpinak oraz kawa lub herbata. Odmiennie niż w innych dniach zalecana do obiadu jest ryba z surówką z dowolnych warzyw, a także 1 kromka pieczywa razowego oraz herbata lub kawa czarna.

DzieMięso w diecie norweskiejń 6

W dniu 6 jajka uwzględnione są wyłącznie w śniadaniu, w ilości 1- 2 sztuk. Na II śniadanie należy spożyć sałatkę z wybranych owoców, czarną kawę lub herbatę. W obiedzie uwzględniono dowolnie przygotowane mięso wołowe, seler naciowy, pomidor, ogórek kiszony oraz kawę czarną lub herbatę.

Dzień 7

Na ostatni dzień w jadłospisie uwzględnione jest 1- 2 sztuk jajek na śniadanie, tak jak w poprzednim dniu. Na II śniadanie przewidziano dowolnie przygotowane, wystudzone mięso drobiowe (z kurczaka lub indyka), do tego pomidor oraz grejpfrut. Na obiad także należy spożyć dowolnie przyrządzone mięso drobiowe, z pomidorem, gotowaną kapustą, selerem naciowym, do tego grejpfrut oraz herbata lub czarna kawa.

 

 

Zalety i efekty diety norweskiej:

 

 

  • Dieta uwzględnia konkretny jadłospis, gdzie podane jest dokładnie to, co należy spUtrata masy ciała na diecie norweskiejożyć. Jest to udogodnienie dla osób, które nie lubią samodzielnie wymyślać posiłków, które muszą przygotować.

  • Jadłospis nie jest skomplikowany, posiłki są łatwe w przygotowaniu.

  • Nie ma ograniczenia co do spożycia konkretnych ilości wagowych produktów zalecanych w jadłospisie, można zjeść tyle, na ile ma się ochotę.

  • Czas poświęcony na przygotowanie posiłków jest krótki.

  • Dieta przynosi oczekiwany efekt w postaci redukcji masy ciała.

  • Jadłospis opiera się na produktach naturalnych, nieprzetworzonych.

  • W diecie tej zalecane są produkty, które przynoszą wiele wartości prozdrowotnych:

 

  1. Jajka dostarczające organizmowi między innymi witaminę: A, E, D, K oraz witaminy z grupy B, wielu aminokwasów egzogennych, także wielu minerałów, takich jak: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk i selen, a także zawierające ważne dla zdrowia składniki, takie jak beta karoten i luteinę, które chronią oczy przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym UVA i UVB oraz pozytywnie wpływają na zmysł wzorku.

  2. Grejpfruty mające działanie obniżające poziom insuliny oraz cholesterolu we krwi, dostarczające niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania witamin oraz minerałów, takich jak: witamina C, A i witaminy z grupy B, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor i cynk, wspomagające proces odchudzania, oczyszczające wątrobę, wspomagające wydzielanie żółci

  3. Warzywa, które posiadają wiele wartości korzystnych dla zdrowia, dostarczające wielu minerałów oraz witamin, takich jak, np. wapń, fosfor, magnez czy potas witamina C oraz witaminy z grupy B, działające obniżająco na ciśnienie krwi, wpływające zapobiegawczo na powstawanie infekcji

  4. Mięso i ryby dostarczające ważnych minerałów, takich jak: fosfor, cynk, żelazo, selen, witaminy A oraz witamin z grupy B (witaminę: B2, B3, B5 i B6, B12). 

 

 

Wady diety norweskiej:

 

 

  • Dieta nie może być stosowana przez każdego. Zabronione jest stosowanie diety norweskiej osobom z wieloma przewlekłymi schorzeniami, między innymi:

    • chorobami nerek, takimi jak np. kamica nerkowa, niewydolność nerek, ze względu na zbyt wysoką zawartość białka w diecie

    • układu krążenia, np. miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, z uwagi na wysoką zawartość cholesterolu w dziennej diecie

    • układu kostnego, np. reumatoidalne zapalenie stawów, osteoporoza, ponieważ jadłospis nie uwzględnia odpowiedniej porcji produktów nabiałowych, które są bogate w wapń

    • przewodu pokarmowego, takich jak np. choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, refluks żołądkowo- przełykowy itp., z uwagi na obecność cytrusów, pieczywa razowego, które mogą nasilać objawy wymienionych chorób

 

  • Dodatkowo diety tej nie mogą stosować dzieci, młodzież w okresie dorastania, kobiety ciężarne oraz karmiące, seniorzy, którzy w celu utrzymania zdrowia muszą dostarczać organizmowi odpowiednią ilość makroskładników (węglowodanów, tłuszczów roślinnych oraz białka, także w postaci nabiału) oraz mikroelementów, takich jak np. wapń)

  • Także dieta norweska nie jest przeznaczona dla wegan i wegetarian, którzy w swojej diecie nie uwzględniają produktów pochodzenia zwierzęcego

  • Nieodpowiednia proporcja makroskładników (białka, tłuszczy, węglowodanów) może powodować zaburzenia równowagi kwasowo- zasadowej organizmu

  • Mimo wielu wartości odżywczych obecnych w jadłospisie, dieta norweska nie uwzględnia odpowiedniej podaży makroelementów, takich jak na przykład węglowodany, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Dodatkowo brak tłuszczy roślinnych w diecie bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe może zaburzać pracę układu nerwowego i krwionośnego. Także jadłospis nie zawiera odpowiednich ilości witamin i minerałów takich jak np. wapń, wit. B12, potas, magnez itd., co prowadzi do powstawania wielu niedoborów.

  • Istnieje konieczność ścisłego trzymania się zasad i jadłospisu, co może sprawiać problem wielu osobom, które nie cechują się samodyscypliną

  • Bardzo restrykcyjny jadłospis powoduje, że dieta nie obejmuje zapotrzebowania nawet na podstawową przemianę materii. Niska kaloryczność diety spowoduje, że nie przyniesie ona oczekiwanego efektu w postaci przyspieszenia przemiany materii. Skutkiem jednak może być spowolniony metabolizm, który powoduje zatrzymanie procesu odchudzania oraz pogorszenie funkcjonowania organizmu. Dodatkowo po zakończeniu stosowania diety istnieje bardzo duże ryzyko wystąpienia efektu jo- jo, czyli ponownego, za razem szybkiego zwiększenia masy ciała

  • Utrata masy ciała w pierwszych dniach jest spowodowana spalaniem tkanki tłuszczowej. W kolejnych dniach niska kaloryczność diety powoduje, że organizm zaczyna tracić wodę z organizmu i czerpać energię z białek mięśniowych, głównie mięśni szkieletowych.

  • Skład masy ciała po zakończeniu stosowania diety może ulec zmianie, jednak w innym stopniu niż opisane jest w oczekiwanych efektach. Mimo uzyskania niższej masy ciała, objętość tkanki tłuszczowej może się zwiększyć. Zwiększeniu może także ulec całkowita zawartość wody w organizmie, jednak masa mięśniowa ulegnie znacznemu spadkowi, co jest niekorzystne dla zdrowia.

  • Dzienny jadłospis obejmuje tylko trzy posiłki w ciągu dnia- śniadanie, II śniadanie, obiad. Zasady zdrowego żywienia zalecają spożywanie minimum 4 posiłków dziennie. W diecie norweskiej występuje zbyt duża przerwa pomiędzy ostatnim posiłkiem, a śniadaniem w kolejnym dniu. Powoduje to, że organizm przez długi czas nie ma źródła czerpania energii do prawidłowego funkcjonowania, dlatego pobiera ją z własnych zasobów, czyli z mięśni

 

Ból głowy na diecie norweskiej

  • Stosowanie diety norweskiej może powodować wiele skutków ubocznych, takich jak: złe samopoczucie, drażliwość, osłabienie, zawroty głowy, a nawet omdlenia

  • Zalecana w diecie ilość jajek, które należy spożyć, przekracza ilość dozwoloną do spożycia w tygodniu (10 sztuk), określoną przez WHO (Światową Organizację Zdrowia). Większe spożycie jajek może wiązać się ze wzrostem poziomu cholesterolu we krwi ponad normę.

  • Zakończenie diety może wiązać się ze znacznym zwiększeniem apetytu, ponieważ po 14 dniach spożywania monotonnych, niewielkich posiłków oraz wielu wyrzeczeń organizm będzie dążył do wyrównania niedoborów jakościowych oraz ilościowych.

  • Jadłospis jest mało urozmaicony, co powoduje zniechęcanie do trzymania się zasad diety. 

 

Zważywszy na powyższe możliwe skutki uboczne diety norweskiej warto skonsultować się z doświadczonym dietetykiem klinicznym który ułoży skuteczną dietę odchudzającą dopasowaną do Twojego organizmu. To jedyne bezpieczne rozwiązanie dla Twojego zdrowia przynoszące pewne efekty bez skutków obocznych. Dlatego też przed rozpoczęciem każdej diety skonsultuj się z dobrym dietetykiem online

 

 

Podsumowanie ogólnych zasad diety norweskiej:

 

 

  • Przed jej zastosowaniem, skontaktuj się z lekarzem oraz zapytaj czy Twój stan zdrowia pozwala na wdrożenie tej diety.

  • Spożywaj wyłącznie 3 posiłki w ciągu dnia- śniadanie, II śniadanie oraz obiad

  • Trzymaj się wyznaczonego jadłospisu

  • Do przyrządzania posiłków wybieraj tylko te produkty, które są uwzględnione w zaleceniach i jadłospisie dla diety norweskiej

  • Spożywaj minimum 2 l płynów w ciągu dnia, głównie wody źródlanej lub niskozmineralizowanej, a także kawy i herbaty (zgodnie z jadłospisem)

  • Pamiętaj aby ograniczać spożycie soli do minimum, a jeśli to możliwe, postaraj się wykluczyć jej dodatek

  • Unikaj spożywania tłuszczów takich jak oleje, masło, itp., a także śmietany

  • Jeżeli po 14 dniach stosowania diety czujesz się dobrze, możesz przedłużyć ją o kilka dni

  • Jeśli nie jesteś w stanie dotrzymać do końca diety, możesz ją przerwać. Odczekaj kilka tygodni jeśli chcesz do niej powrócić, organizm potrzebuje czasu na regenerację.

  • Po zakończeniu 14 dni diety stosuj się do zasad zdrowego żywienia.

 

 

Jadłospis tygodniowy dla diety norweskiej:

 

 

 

 

 

 

Dzień 1

 

Śniadanie: 3 jajka.

Śniadanie II: 3 jajka, grejpfrut, herbata lub czarna kawa.

Obiad: 3 jajka, surówka warzywa bez sosu i oleju, czarna kawa lub herbata i 1 kromka chleba razowego.

Kolacja: brak.

 

 

 

 

 

Dzień 2

 

Śniadanie: 1-2 jajka.

Śniadanie II: 1-2 jajka, grejpfrut, herbata lub czarna kawa.

Obiad: gotowane mięso wołowe, pomidor, seler naciowy, ogórki (lub inne warzywa), herbata/ czarna kawa.

Kolacja: brak

 

 

 

 

Dzień 3

 

Śniadanie: 1-2 jajka.

Śniadanie II: 1-2 jajka, gotowany szpinak z jedną łyżką jogurtu.

Obiad: 2 kotlety z kurczaka lub jagnięciny, ser naciowy, pomidor, ogórki (lub inne warzywa), herbata/czarna kawa.

Kolacja: brak

 

 

 

 

Dzień 4

 

Śniadanie: 1-2 jajka.

Śniadanie II: surówka z warzyw, grejpfrut, czarna kawa lub herbata.

Obiad: 1-2 jajka, ser biały, gotowany szpinak oraz kromka chleba razowego.

Kolacja: brak

 

 

 

 

Dzień 5

 

Śniadanie: 1-2 jajka.

Śniadanie II: 1-2 jajka, szpinak, czarna kawa lub herbata.

Obiad: ryba, surówka, kromka chleba razowego, czarna kawa lub herbata.

Kolacja: brak

 

 

 

 

Dzień 6

 

Śniadanie: 1-2 jajka.

Śniadanie II: sałatka z owoców, czarna kawa lub herbata.

Obiad: wołowina, seler naciowy, pomidor, ogórki kiszone, czarna kawa lub herbata.

Kolacja: brak 

 

 

 

 

Dzień 7

 

Śniadanie: 1-2 jajka.

Śniadanie II: zimne mięso z kurczaka lub indyka, pomidor oraz grejpfrut.

Obiad: zupa jarzynowa, mięso drobiowe, pomidor, gotowana kapusta, seler naciowy, grejpfrut, czarna kawa lub herbata.

Kolacja: brak

 

 

 

Potrzebujesz indywidualnej diety online ?

 

 

Ze względu na niską kaloryczność dieta norweska nie jest polecana w dłuższym okresie czasu. Trzeba pamiętać iż zdrowa dieta powinna być zbilansowana i dobrana indywidualnie do każdej osoby tak aby jej stosowanie było możliwe przez długi okres bez niepotrzebnych skutków ubocznych.  Dietetyk na podstawie szczegółowych informacji o twoim zdrowiu i dotychczasowym sposobie odżywiana ułoży dla ciebie indywidualną dietę online. Skorzystaj z tego rodzaju konsultacji z dietetykiem a nie tylko skutecznie schudniesz ale i poprawisz swoje wyniki badań. Dodatkowo otrzymasz 30 dniową gwarancję efektów lub zwrot kosztów diety.

 

Indywidualna dieta online

 

 

 

 

Dieta norweska
20 czerwca 2018
Imię
Twój e-mail:
Treść wiadomości:
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!

Formularz kontaktowy

 

Trener osobisty i dietetyk online - Maciej Kowalski

Chcesz żebym Ci pomógł ?

 

23 sierpnia 2018
Dobrze zbilansowana dieta redukcyjna gwarantuje stopniowa utratę zbędnych kilogramów bez
09 sierpnia 2018
Dieta kapuściana przez wielu uważana za skuteczna formę zrzucenia zbędnych
21 lipca 2018
O diecie zgodnej z grupą krwi było swojego czasu dosyć
Trener personalny online - Maciej Kowalski

Uważasz artykuł za pomocny ? Proszę kliknij G + oraz Lubię to  Dziękuje 

Maciej Kowalski

 

tel. 661 499 583

e-mail.maciejkowalskitrener@gmail.com

Twój e-mail:
Treść wiadomości:
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!
Trener personalny Warszawa

Kontakt ze mną

dane kontaktowe

Trener personalny - Maciej Kowalski

Zadzwoń

Autor : Maciej Kowalski

 

 

Przeczytaj również :

 

 

Nazywam się Maciej Kowalski i jestem trenerem personalnym oraz dietetykiem z Warszawy. Oferuje skuteczne odchudzanie oraz poprawę kondycji i sprawności fizycznej w atrakcyjnej cenie.

 

Copyright 2017

 

Trener osobisty i dietetyk online
facebook
Google Moja Firma - Maciej Kowalski trener personalny

Współpraca online z trenerem

 

Trener personalny online

 

Plan treningowy online

Współpraca online z dietetykiem

 

Dietetyk online

 

Dieta online