Zaobserwuj mnie, aby być na bieżąco i zobaczyć jak pracuję
Sprawdź moje media społecznościowe
Autor : Maciej Kowalski
Trener personalny > Blog > Treningi >
Kontakt ze mną
dane kontaktowe
Maciej Kowalski
tel. 661 499 583
e-mail.maciejkowalskitrener@gmail.com
Dieta Montignaca jest niewątpliwie jedną z najrozsądniejszych diet pod względem zdrowotnym jak i efektów które przynosi. Odchudzanie z dietą Montignaca jest nie tylko skuteczne ale przede wszystkim bezpieczne dla Twojego organizmu. Więcej szczegółów znajdziesz w artykule poniżej.
Spis treści
Twórcą tej metody odchudzania był Michel Montignac, który uważał, że przyczyną nadwagi, otyłości oraz chorób z nimi współistniejących u ludzi nie jest nadmierna podaż kalorii w ciągu dnia, lecz zbyt częste spożywanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym*. Stosowanie diety Montignaca ma na celu obniżenie masy ciała, zapobieganie chorobom układu krążenia oraz obniżenie ryzyka powstania cukrzycy.
*Indeks glikemiczny (IG)- klasyfikuje produkty żywnościowe określając ich wpływ na stężenie glukozy we krwi i czas pojawienia się zmian po ich spożyciu. Im wyższy indeks glikemiczny produktu, tym stężenie glukozy we krwi po jego spożyciu jest wyższe.
Na podstawie indeksu glikemicznego dzielimy produkty na produkty o:
Niskim IG ≤ 50
Średnim IG 50 - 69
Wysokim IG ≥ 70
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym są szybko trawione, a poziom glukozy we krwi gwałtownie wzrasta. Sprzyja to szybkiemu powstaniu poczucia głodu oraz zwiększonemu odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Produkty o niskim indeksie glikemicznym trawią się wolniej, dają dłuższe poczucie sytości oraz nie wpływają znacznie na odkładanie się tkanki tłuszczowej.
Dieta Montignaca jest polecana szczególnie osobom z nadwagą i otyłością, ale także chorym na cukrzycę oraz schorzenia układu sercowo- naczyniowego (takie jak nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, niewydolność serca, hipercholesterolemia). Wprowadzenie zasad tej diety sprzyja utracie masy ciała, zmniejszeniu nasilenia objawów towarzyszących wcześniej wymienionych chorób oraz poprawie jakości życia. Dodatkowo osoby zdrowe także mogą stosować dietę Montignaca w celu zmniejszenia ryzyka powstania wielu chorób dietozależnych oraz poprawy samopoczucia.
Należy spożywać minimum 3 posiłki dziennie: syte śniadanie, obiad o zwykłej objętości, lekka kolacja oraz podwieczorek od czasu do czasu
Przerwy między posiłkami powinny wynosić minimum 3 godziny. W przypadku spożycia posiłku tłuszczowego, kolejny posiłek powinien być spożyty po minimum 4 godzinach
Kolacja powinna być spożyta przynajmniej 3 godziny przed snem
W czasie stosowania diety nie należy podjadać między posiłkami
Należy spożywać minimum 1,5 l płynów dziennie, najlepiej wody źródlanej lub mineralnej
Posiłki można skomponować w dwóch wariantach, jako białkowo- tłuszczowe oraz węglowodanowo- białkowe
Surowe owoce (ze skórką- jeśli to możliwe) należy spożywać oddzielnie od innych produktów, 30 minut przed posiłkiem lub 3 godziny po posiłku (nie należy spożywać ich wieczorem)
Warzywa oraz makarony należy gotować tak, aby były al dente (na półtwardo)
W diecie należy uwzględniać wyłącznie produkty wymienione jako dozwolone, które nie przekraczają wartości indeksu glikemicznego równego 50
Około 1/3 spożywanych produktów w ciągu dnia powinny stanowić produkty białkowe (mięso, ryby, nabiał, jajka)
Należy unikać spożywania mocnej kawy, która może nasilać odczucie głodu
Nie należy także spożywać alkoholu, dopuszczalna jest lampka wina do posiłku, wypijana sporadycznie
Fazy diety Montignaca
Faza I- jest to faza utraty masy ciała, która może trwać tak długo, aż zostanie uzyskany pożądany wynik. W tej fazie należy uważnie dobierać produkty węglowodanowe (o IG poniżej 50, a także białkowe (zalecany jest chudy nabiał, ryby oraz mięso) i tłuszczowe (najlepiej pochodzenia roślinnego)
Faza II- to faza stabilizacji, która ma na celu utrzymanie prawidłowej masy ciała. W tej fazie swoboda doboru produktów jest większa. Dozwolone jest spożywanie produktów o średnim indeksie glikemicznym. Należy jednak uważać, aby w jednym posiłku nie łączyć kilku produktów o średnim indeksie glikemicznym oraz nie spożywać zbyt dużej porcji jednego produktu, gdyż w tej sytuacji ładunek glikemiczny posiłku* będzie wysoki, co może niekorzystnie działać na utrzymanie masy ciała.
Dodatkowo, w przypadku odstępstwa od zasad diety i spożywania produktów niedozwolonych, należy powrócić do I fazy diety.
* Ładunek glikemiczny posiłku- określa zawartość węglowodanów w posiłku. Opiera się na indeksie glikemicznym produktu oraz jego ilości. Aby ładunek glikemiczny posiłku nie był wysoki należy spożywać produkty o niskim indeksie glikemicznym lub produkty o średnim indeksie glikemicznym w małych ilościach.
Posiłek powinien być skomponowany w postaci jednego z dwóch wariantów
Posiłek białkowo- tłuszczowy, w którym należy łączyć chudy nabiał/ wędliny/ ryby/ jajka z produktami węglowodanowymi o indeksie glikemicznym do 35
Posiłek węglowodanowo- białkowy, gdzie produkty białkowe (chudy nabiał, mięso, ryby) powinny być połączone z produktami węglowodanowymi, których indeks glikemiczny powinien wynosić maksymalnie 50
Tabela produktów, których indeks glikemiczny nie przekracza 50:
jaja |
0 |
śmietana kwaśna |
0 |
kawa, herbata |
0 |
sos sojowy (bez cukru) |
0 |
owoce morza |
0 |
tłuszcz roślinny (oleje, oliwa z oliwek) |
0 |
ryby |
0 |
wino wytrawne (czerwone, białe) |
0 |
sery tłuste (żółty, pleśniowy itp.) |
0 |
wołowina |
0 |
ocet |
5 |
Przyprawy ziołowe (oregano, bazylia itp.) |
5 |
awokado |
10 |
kalafior |
15 |
agrest złoty |
15 |
kapusta (świeża, kiszona) |
15 |
brukselka |
15 |
kiełki |
15 |
cebula |
15 |
koper |
15 |
cukinia |
15 |
korniszony (bez cukru) |
15 |
cykoria |
15 |
ogórek |
15 |
czarna porzeczka |
15 |
oliwki |
15 |
fasola pnąca |
15 |
orzechy włoskie, migdały, nerkowce, pistacje i laskowe |
15 |
fasola szparagowa |
15 |
orzeszki ziemne (fistaszki) |
15 |
grzyby (pieczarki, borowiki, itp.) |
15 |
sałata |
15 |
imbir |
15 |
seler naciowy |
15 |
papryczki Chili |
15 |
soja |
15 |
papryka (czerwona, zielona, żółta) |
15 |
szczaw |
15 |
por |
15 |
szparagi |
15 |
rabarbar |
15 |
szpinak |
15 |
rzodkiew |
15 |
tofu |
15 |
bakłażan |
20 |
zarodki pszenne |
15 |
czekolada gorzka (>80% kakao) |
20 |
kakao bez cukru |
20 |
czereśnie |
20 |
karczochy |
20 |
Jogurt, śmietana sojowa |
20 |
sok cytrynowy (niesłodzony) |
20 |
borówki |
25 |
masło orzechowe bez cukru |
25 |
czekolada gorzka (<70% kakao) |
25 |
pestki z dyni |
25 |
czerwona porzeczka |
25 |
truskawki |
25 |
humus |
25 |
wiśnie |
25 |
jeżyny |
25 |
zielona soczewica |
25 |
maliny |
25 |
marmolada bez cukru |
30 |
buraki surowe czerwone |
30 |
mleko migdałowe |
30 |
ciecierzyca gotowana |
30 |
mleko owsiane |
30 |
czerwona soczewica |
30 |
mleko odtłuszczone w proszku |
30 |
czosnek |
30 |
mleko sojowe |
30 |
dżem niesłodzony |
30 |
morele świeże |
30 |
grejpfrut |
30 |
Pamelo |
30 |
gruszka |
30 |
pomidory |
30 |
makaron chiński |
30 |
rzepa, brukiew (surowe) |
30 |
mandarynki |
30 |
soczewica żółta |
30 |
marakuja |
30 |
twaróg odtłuszczony |
30 |
marchew surowa |
30 |
granat |
35 |
biała fasola |
35 |
groszek zielony |
35 |
brzoskwinie |
35 |
jabłka suszone i świeże |
35 |
ciecierzyca z puszki |
35 |
komosa ryżowa |
35 |
czarna fasola |
35 |
musztarda |
35 |
drożdże |
35 |
nasiona (siemie lniane, sezam, itp.) |
35 |
dziki ryż |
35 |
figi świeże |
35 |
fasola z puszki |
40 |
mleko kokosowe |
40 |
figi suszone |
40 |
morele suszone |
40 |
gryka |
40 |
otręby (owsiane i pszenne) |
40 |
kasza gryczana |
40 |
owies |
40 |
laktoza |
40 |
pumpernikiel (bez cukru i miodu) |
40 |
maca |
40 |
płatki owsiane (niegotowane) |
40 |
makaron z mąki razowej – al dente |
40 |
śliwki suszone |
40 |
marchwiowy sok |
40 |
spaghetti al dente (gotowane 5 minut) |
40 |
ananas (świeży) |
45 |
ryż basmati brązowy |
45 |
banan niedojrzały |
45 |
sok grejpfrutowy (niesłodzony) |
45 |
chleb żytni |
45 |
sok pomarańczowy (świeży) |
45 |
jęczmień (ziarno) |
45 |
winogrono (zielone i czerwone) |
45 |
kokos |
45 |
zielony groszek z puszki (bez cukru) |
45 |
bataty |
50 |
żurawina |
45 |
chleb orkiszowy |
50 |
mango |
50 |
kiwi |
50 |
muesli (niesłodzone) |
50 |
makaron z pszenicy durum |
50 |
ryż basmati i brązowy |
50 |
Czas obróbki termicznej- warzywa lub makaron ugotowany al dente ma niższy indeks glikemiczny niż te same produkty w formie rozgotowanej
dojrzałość owoców- im bardziej dojrzały owoc, tym wyższy indeks glikemiczny
stopień rozdrobnienia- np. w przypadku produktów zbożowych, niższy indeks glikemiczny będą miały produkty z pełnego ziarna oraz grube kasze
skład produktu- wyższa zawartość błonnika pokarmowego oraz tłuszczu w produkcie sprawia, że indeks glikemiczny produktu jest niższy
temperatura produktu- ugotowane i wystudzone produkty mają niższy indeks glikemiczny niż zaraz po ugotowaniu. Dodatkowo odgrzewanie potraw lub produktów wcześniej ugotowanych zwiększa ich indeks glikemiczny
Produkty zbożowe (produkty z mąki pszennej- bułki, bagietki, chleb, sucharki, makarony, ryż i jego przetwory (mąka ryżowa, wafle ryżowe, kleik), kasza jęczmienna, kasza manna, kuskus), owsianka
Ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, puree
Owoce o wysokim IG (np. banany, melon, arbuz), także dżemy słodzone, owoce suszone, kandyzowane lub w syropie
Rozgotowane warzywa (marchew, seler, korzeń pietruszki, kukurydza, buraki)
Mleko krowie pełnotłuste, mleko ryżowe
Cukier, miód i słodycze (ciasta, ciastka, czekolada, słodzone kakao, lody, cukierki, biszkopty)
Słone przekąski: chipsy, krakersy, paluszki, itp.
Produkty typu fast food: pizza, frytki, kebab, hamburger, itp.
Alkohol: wino półsłodkie i słodkie, piwo, likiery, wódka, drinki, itd.
Słodzone napoje (np. soki z dodatkiem cukru, pepsi, oranżada)
Dania gotowe
Jak szybko chudnie się na diecie montignaca ? Przestrzeganie zasad diety Montignaca pozwala na schudnięcie nawet o 1- 2 kg tygodniowo. Należy jednak wiedzieć, że tempo chudnięcia to indywidualna kwestia u każdego człowieka, która zależna jest od wielu czynników, więc nie należy zniechęcać się jeżeli utrata masy ciała jest niższa niż zakładana. Najważniejszy zawsze będzie bilans energetyczny czyli aby schudnąć musimy dostarczyć mniej energii niż organizm potrzebuje do utrzymania obecnej masy ciała. W diecie Montignaca często warunek ten jest spełniony gdyż nieprzetworzona zdrowa żywność jest sycąca dzięki czemu sumarycznie zjadamy mniejszą ilość kalorii niż dotychczas a więc chudniemy. Niemniej zapotrzebowanie kaloryczne jest mocno indywidualne stąd też warto skonsultować się z dietetykiem który ułoży dla nas indywidualną dietę online dopasowaną do naszego wydatku energetycznego dzięki czemu będziemy mieli pewne i długofalowe efekty
Ta dieta dobrze sprawdza się u osób chorych na cukrzycę typu 2, gdzie poza koniecznością normalizacji masy ciała, konieczne jest ustabilizowanie poziomu glukozy we krwi tak, aby jej wartości mieściły się w normie. Aby tego dokonać, konieczne jest spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym, które trawione są wolniej, dają uczucie sytości na dłużej, a wyrzut insuliny po ich spożyciu jest mniej nasilony i trwa dłużej, co nie powoduje tak gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi, jak po spożyciu produktów o średnim i wysokim indeksie glikemicznym.
Zalety:
stosowanie tej diety pozwala na utratę masy ciała nawet 1- 2 kg tygodniowo
zasady diety nie wymagają liczenia kalorii, jedynie należy wybierać produkty o IG poniżej 50
stosowanie diety nie wiąże się z odczuwaniem głodu, ponieważ podaż kalorii nie jest ograniczana
różnorodność dozwolonych produktów zapewnia zapotrzebowanie na składniki odżywcze, witaminy i minerały
osoby stosujące dietę Montignaca nie są narażeni na powstanie niedoborów pokarmowych ze względu na różnorodność dozwolonych produktów oraz brak ograniczenia kaloryczności diety
dietę tą mogą stosować osoby z rozpoznaną cukrzycą, chorobami układu krążenia, a także osoby zdrowe, gdyż jest ona oparta na zdrowych, nieprzetworzonych produktach
Wady:
występuje konieczność kontrolowania indeksu glikemicznego spożywanych produktów
dieta może wykluczać wiele produktów ulubionych, spożywanych dotychczas
należy znać zasady komponowania posiłków, co może być uciążliwe dla niektórych osób
30 minut przed śniadaniem:
jabłko ze skórką, woda z cytryną
Śniadanie (posiłek węglowodanowo- białkowy):
sałatka z makaronem z mąki razowej z pieczonym kurczakiem, ogórkiem, pomidorkami koktajlowymi, mozzarellą i rukolą z sosem jogurtowo- ziołowym
Przygotowanie: makaron ugotować tak, aby był al dente (na półtwardo) i ostudzić. Pierś z kurczaka umyć, skropić oliwą z oliwek, natrzeć szczyptą soli, pieprzu oraz dowolnymi ziołami (np. ziołami prowansalskimi). Upiec w piekarniku do miękkości i ostudzić. Przygotować sos jogurtowo- ziołowy: jogurt naturalny wymieszać z odrobiną soku z cytryny, ząbkiem czosnku, odrobiną soli i pieprzu oraz dowolnymi ziołami (np. natka pietruszki, szczypiorek, oregano, bazylia). Na talerzu rozłożyć pokrojone na kawałki pomidorki, ogórka, mozzarellę oraz kurczaka, dodać rukolę, makaron i polać sosem.
Obiad (posiłek białkowo- tłuszczowy):
łosoś w marynacie, makaron z cukinii z suszonymi pomidorami oraz mieszanką sałat z dodatkiem awokado i rzodkiewki oraz dressingiem na bazie oliwy z oliwek
Przygotowanie: Umytego łososia wymieszać z marynatą (sos sojowy, sok z cytryny, oliwa, suszona papryka słodka i ostra, czarnuszka), odłożyć na 1 godzinę do zamarynowania. Następnie rybę piec w piekarniku około 7 minut (do miękkości)
Z cukinii zrobić cienkie wstążki obieraczką do warzyw. Na patelni podgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz cukinię i mieszając smażyć aż zmięknie, ale będzie jeszcze sprężysta, przez ok. 4 minuty. Pod koniec dodać posiekane suszone pomidory oraz doprawić solą i pieprzem.
Na talerz nałożyć łososia, makaron z cukinii oraz mieszankę sałat z dodatkiem pokrojonego awokado i rzodkiewki, polaną dressingiem przygotowanym z oliwy, soku z cytryny, musztardy oraz szczypty soli i pieprzu.
Kolacja (posiłek białkowo- tłuszczowy):
Jajka faszerowane tuńczykiem.
Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić na połowy i wyjąć żółtka. Do miseczki przełożyć tuńczyka w sosie własnym, żółtka oraz odrobinę jogurtu naturalnego. Całość zblendować, doprawić solą i pieprzem do smaku. Pastą napełnić połówki jajek i udekorować pokrojonym ogórkiem kiszonym, papryką oraz liśćmi sałaty.
Dodatkowo: woda mineralna lub źródlana pomiędzy posiłkami
Bibliografia:
Ostrowska J., Jeznach- Steinhagen A.: Czynniki wpływające na wartość indeksu glikemicznego oraz jego zastosowanie w leczeniu dietetycznym cukrzycy. Forum Medycyny Rodzinnej, 2016; 10(2): 84- 90
Zahorska- Markiewicz B.: Kontrowersje wokół diet. Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 2005, tom 1, nr 1, s. 9–14
Kulczyński B., Gramza- Michałowska A.: Znaczenie indeksu i ładunku glikemicznego w zapobieganiu rozwoju chorób sercowo- naczyniowych. Probl. Hig. Epidemiol., 2015; 96(1): 51- 56
Chcesz żebym Ci pomógł ?
Formularz kontaktowy
Kontakt
Tel; 661 499 583
email : maciejkowalskitrener@gmail.com
adres ; Chmielna 71, Varso Tower
00-801 Warszawa
siłownie: Zdrofit,
Nazywam się Maciej Kowalski i jestem trenerem personalnym oraz dietetykiem z Warszawy. Oferuje skuteczne odchudzanie oraz poprawę kondycji i sprawności fizycznej