Autor : Maciej Kowalski

 

 

Przeczytaj również :

 

 

Zadzwoń

Trener personalny - Maciej Kowalski

Kontakt ze mną

dane kontaktowe

Trener personalny Warszawa
Twój e-mail:
Treść wiadomości:
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!

Maciej Kowalski

 

tel. 661 499 583

e-mail.maciejkowalskitrener@gmail.com

Uważasz artykuł za pomocny ? Kliknij Lubię to  Dziękuje 

Trener personalny online - Maciej Kowalski

Chcesz żebym Ci pomógł ?

 

Trener osobisty i dietetyk online - Maciej Kowalski

Formularz kontaktowy

 

Imię
Twój e-mail:
Treść wiadomości:
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!
05 czerwca 2018
Dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna jest polecana nie tylko osobom po operacjach ale również w różnych dolegliwościach układu pokarmowego. W artykule tym przybliżę Ci co dokładnie jeść będąc na diecie łatwostrawnej a także przedstawię przykładowy jadłospis wraz z możliwością skomponowania takiej diety online.

 

 

Dieta lekkostrawna - czym jest ?

 

 

Dieta lekkostrawna to modyfikacja diety podstawowej, czyli zasad racjonalnego żywienia. Powinna pokrywać indywidualne zapotrzebowanie energetyczne i dostarczać składników pokarmowych w takiej ilości jak dieta podstawowa. Produkty białkowe powinny pokrywać około 15% zapotrzebowania energetycznego, tłuszcze około 30%, a węglowodany około 55%. Dieta łatwostrawna różni się od diety podstawowej ograniczeniem dozwolonych do spożycia produktów.

 

Dietę lekkostrawną stosuje się w wielu przypadkach chorobowych oraz stanach fizjologicznych, takich jak:

 

  • Nadpobudliwość jelita grubego

  • Zapalenie błony śluzowej żołądka i jelit

  • Nowotwór przewodu pokarmowego

  • Choroby nerek i dróg moczowych w stadium wyrównania

  • Infekcje połączone z wysoką gorączką

  • Ostre zapalenie płuc i opłucnej

  • Choroby układu oddechowego połączone z rozedmą płuc

  • Przebyty zawał mięśnia sercowego

  • Rekonwalescencja po zabiegach chirurgicznych

  • Zaburzenia pracy przewodu pokarmowego u chorych leżących

  • Podeszły wiek

 

W zależności od przypadku chorobowego, stosuje się różne modyfikacje diety lekkostrawnej:

 

Dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczu

  • Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu, stosowana w przewlekłym zapaleniu i kamicy pęcherzyka żółciowego oraz dróg żółciowych, w chorobach miąższu wątroby (przewlekłym zapaleniu oraz marskości wątroby), w przewlekłym zapaleniu trzustki, we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego

  • Dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego, stosowana w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, w przewlekłym, nadkwaśnym nieżycie żołądka, w refluksie żołądkowo- przełykowym oraz dyspepsjach czynnościowych żołądka

  • Dieta łatwostrawna bogatobiałkowa, stosowana u pacjentów wyniszczonych, w chorobach nowotworowych, w rozległych oparzeniach, w zranieniach, w chorobach przebiegających z gorączką, w przypadku rekonwalescentów po przebytych chorobach

  • Dieta łatwostrawna niskobiałkowa, stosowana w niewydolności wątroby i nerek

 

Modyfikacje diety łatwo strawnej polegają nie tylko na zmianie produktów dozwolonych, ale także składu diety pod względem zawartości kalorycznej lub składników pokarmowych, np.

 

  • w przypadku chorób objawiających się wysoką gorączką, wartość energetyczna diety powinna być zwiększona nawet o 50%

  • przy niedokwaśnym nieżycie żołądka zalecane jest ograniczenie płynów oraz większych ilości tłuszczu i cukru

  • w przypadku biegunki należy uwzględnić produkty mające działanie zapierające, np. czarna herbata bez cukru, napar z suszonych czarnych jagód, rumianku, ryż, suchary, gotowana marchew, kisiele

  • w stanach zapalnych jelit zwiększa się podaż białka, a zmniejsza się podaż błonnika pokarmowego, tłuszczu, cukru, miodu i dżemów

  • w przypadku nietolerancji laktozy (czyli cukru mlecznego), ogranicza się mleko i zastępuje się je serem twarogowym, jogurtem lub kefirem

  • w przypadku otyłości zmniejsza się wartość kaloryczną diety

 

Dla kogo polecana jest dieta łatwostrawna?

 

Stosowanie tej diety polecane jest zarówno osobom dorosłym , jak również dzieciom oraz osobom w podeszłym wieku w czasie leczenia określonych chorób oraz dolegliwości.

 

 

Zalety oraz efekty diety lekkostrawnej:

 

  • Szerokie zastosowanie diety w wielu jednostkach chorobowych

  • Odciążenie chorych narządów

  • Dostarczenie odpowiednich ilości składników odżywczych, niezbędnych w leczeniu

  • Poprawa stanu zdrowia chorego, eliminacja niepożądanych dolegliwości

  • Eliminacja złych nawyków żywieniowych oraz wdrożenie prawidłowych zasad żywienia

  • Dieta łatwo strawna może być stosowana jako dieta odchudzająca, przy odpowiednim dostosowaniu kaloryczności

 

Wady diety lekkostrawnej:

 

  • Dużo mniejsza ilość produktów spożywczych, przypraw, napojów oraz dań, które można spożywać w porównaniu z dietą podstawową

  • Mała różnorodność produktów dozwolonych, szczególnie pieczywa, kasz, warzyw i owoców

  • Ograniczenie ilości dozwolonych przypraw, co może powodować, że smaki potraw nie będą dostosowane do upodobań osoby chorej

  • Konieczność dokładnego zwracania uwagi na produkty spożywane, aby były one zawarte w grupie zalecanych

  • Konieczność rezygnacji z wielu produktów lubianych i często spożywanych

 

 

Dieta lekkostrawna - zasady diety 

 

 

Dieta łatwostrawna - co jeść - węglowodanyCelem diety lekkostrawnej jest dostarczenie osobie chorej wszystkich składników pokarmowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz przyspieszenia procesu rekonwalescencji, a także unikanie produktów ciężkostrawnych, które nie są tolerowane przez organizm i mogą doprowadzić do pogorszenia stanu chorego. Zasady diety łatwo strawnej polegają na doborze produktów łatwo przyswajalnych przez organizm oraz zmianie technik przyrządzania potraw tak, aby ułatwić trawienie, zminimalizować czas zalegania pożywienia w żołądku, ograniczyć dodatek tłustych, wzdymających oraz ostrych produktów.

W diecie łatwo strawnej ważne jest także ograniczenie błonnika pokarmowego do 25 g na dobę, głównie jego nierozpuszczalnych frakcji. Z grupy pełnoziarnistych produktów dozwolone jest spożywanie pieczywa pszennego graham, jeżeli jest tolerowane przez pacjenta. Niewielkie ilości błonnika rozpuszczalnego są jednak konieczne aby usprawnić procesy trawienne oraz ułatwić wydalanie.

Ważne jest stosowanie technik kulinarnych, które zmniejszają ilość błonnika w produktach lub powodują, że błonnik nie powoduje podrażnienia jelit.

 

Niewielkie ilości błonnika mają:

 

  • Obrane ze skórki i pestek warzywa i owoce

  • Produkty gotowane

  • Soki i przeciery z warzyw i owoców

  • Miksowane i przetarte przez sito produkty

  • Oczyszczone produkty zbożowe, drobne kasze (np. mąka pszenna, kasza manna)

  • Warzywa owoce gotowane do miękkości

 

Ogólne zasady stosowania diety łatwostrawnej:

 

  • Spożywaj produkty i posiłki wyłącznie z grupy dozwolonych

  • Stosuj odpowiednie techniki kulinarne

  • Unikaj produktów zawierających duże ilości błonnika pokarmowego, stosuj techniki, które powodują zmniejszenie jego zawartości w produktach

  • Stosuj dozwolone przyprawy, zadbaj o smak potraw

  • Spożywaj 5 lub 6 posiłków dziennie, w niewielkich porcjach

  • Kolację spożywaj 2- 3 godziny przed snem

  • Pamiętaj o nawodnieniu organizmu- pij co najmniej 1,5 l płynów dziennie (jeśli lekarz nie zaleca inaczej)

 

Czym powinny się cechować przyrządzone posiłki?

 

Powinny być atrakcyjne pod względem wyglądu i smaczne, odpowiednio doprawione dozwolonymi przyprawami. Dodatkowo powinny być świeżo przyrządzone, aby zminimalizować ryzyko zakażeń bakteryjnych. Należy pamiętać aby nie przechowywać potraw w lodówkach zbyt długo, najlepiej przygotowywać posiłki osobno każdego dnia.


 

Jakie techniki kulinarne są zalecane w diecie łatwostrawnej?

 

  • Gotowanie na parzeGotowanie w diecie lekkostrawnej

  • Gotowanie w wodzie

  • Duszenie z obsmażaniem bez tłuszczu na patelni do smażenia beztłuszczowego

  • Pieczenie w folii przezroczystej, pergaminie, naczyniach ceramicznych

  • Pieczenie w piekarniku, na ruszcie, w opiekaczu elektrycznym

  • Zagęszczanie zup i sosów żółtkiem, zawiesiną z mąki i mleka lub mąki i śmietanki

  • Rozdrabnianie produktów oraz spulchnianie np. budyniów z mięsa, kasz, warzyw lub twarogu poprzez dodatek ubitej piany z białek, namoczonej bułki i pieczenie w kąpieli wodnej

 

Jakich technik kulinarnych unikać?

 

  • Smażenia, należy unikać potraw nasiąkniętych tłuszczem (można jedynie smażyć jajka na parze z dodatkiem niewielkich ilości masła lub oleju)

  • Pieczenia tradycyjnego

  • Odgrzewania potraw

  • Stosowania zasmażek

 

 

 

 

Co jeść ? Zalecane i przeciwskazane produkty

 

 

 

Grupa produktów

Produkty zalecane

Produkty zalecane w małych ilościach

Produkty przeciwwskazane

Nabiał

Mleko z zawartością maksymalnie 2% tłuszczu, kefir, jogurt niskotłuszczowy, maślanka, serwatka, masło, chudy twaróg, serek homogenizowany,

Pełnotłuste mleko, pełnotłusty jogurt, tłusty twaróg, ser podpuszczkowy o zmniejszonej zawartości tłuszczu, śmietana

Tłuste sery dojrzewające, serek topiony, ser typu Feta, sery typu Fromage

Produkty zbożowe

Chleb pszenny, bułki, biszkopt, kasza manna, jęczmienna, ryż, lane ciasto, makaron nitki, kluski biszkoptowe

pieczywo cukiernicze, graham pszenny, drożdżówki, płatki pszenne, pieczywo razowe pszenne z dodatkiem soi i słonecznika, kluski francuskie, groszek ptysiowy

Chleb żytni świeży, chleb razowy, pieczywo chrupkie żytnie, pieczywo z otrębami, łazanki, grube makarony, kluski kładzione

Mięso, ryby

Chuda cielęcina, młoda wołowina, kurczak, królik, indyk, mięso gotowane, chude wędliny, szynka, polędwica drobiowa, chude ryby: dorsz, pstrąg strumieniowy, sola, morszczuk, karmazyn, sandacz, flądra, lin, okoń, szczupak, mintaj

Parówki cielęce, ryby wędzone, wołowina, dziczyzna, chuda wieprzowina, ryby morskie: makrela, śledź, sardynka, ryby słodkowodne: leszcz

Tłuste mięso: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczka, wędliny, konserwy mięsne, boczek, salceson, kiszka, pasztet, tłuste ryby: węgorz, łosoś, sum, karp, ryby marynowane, wędzone

Jajka

 

Gotowane na miękko

Gotowane na twardo

Tłuszcze

Olej rzepakowy, słonecznikowym sojowy, oliwa z oliwek na surowo, masło

Margaryny miękkie z dozwolonych olejów,

Smalec, łój, słonina, margaryny twarde

Warzywa

Ziemniaki, marchew, dynia, kabaczek, pietruszka, patison, seler, pomidor bez skórki,

Szpinak, rabarbar, kalafior, brokuły, fasolka szparagowa, groszek zielony, zielona sałata,

Nasiona roślin strączkowych, warzywa kapustne, cebula, czosnek, por, ogórek, brukiew, rzodkiewka, kalarepa, warzywa smażone, marynowane

Owoce

Dojrzałe, soczyste, np. jagodowe, winogrona bez pestek, cytrusowe, dzika róża, brzoskwinie, morele, banany, jabłka

Wiśnie, śliwki, śliwki suszone, kiwi, melon

Gruszki, daktyle, czereśnie, kawon, owoce marynowane

Przyprawy

Kwasek cytrynowy, sok z cytryny, cukier, pietruszka, zielony koper, majeranek, rzeżucha, melisa

Ocet winny, sól, pieprz ziołowy, jarzynka, Vegeta, papryka słodka, estragon, bazylia, tymianek, kminek

Ostre przyprawy: pieprz, chili, curry, musztarda, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, gorczyca

Gotowe potrawy

Zupy: mleczne, rosół jarski, jarzynowa, krupnik z dozwolonych kasz, owocowa, zupy podprawiane zawiesiną z mąki i mleka

 

Sosy: koperkowy, cytrynowy, pomidorowy, potrawkowy, owocowy ze słodką śmietanką

 

Potrawy mięsne: gotowane, pulpety, budynie, potrawki

 

Dania mączne: pierogi leniwe, budynie z makaronu i kasz, risotto

 

Dania z warzyw: budynie z warzyw, warzywa gotowane, rozdrabniane, przecierane, podprawiane zawiesinami, oprószane mąką, soki warzywne

 

Dania owocowe: przecierane, soki, jabłka pieczone, gotowane

 

Desery: kisiele, budynie, galaretki z owoców, desery mleczne, kompoty, musy, suflety, soki owocowe, przeciery owocowe

 

 

Zupy: rosół cielęcy, kalafiorowa, ogórkowa, pieczarkowa, zaprawiana mąką i śmietaną, zaciągana żółtkiem

 

Potrawy mięsne: duszone bez obsmażania na tłuszczu, pieczone w folii lub pergaminie, zapiekanki mięsne

 

Dania mączne: kluski francuskie, makaron z mięsem, zapiekanki z kasz

 

Dania z warzyw: zapiekanki warzywne, kluski ziemniaczane, surówki drobno starte z zalecanych warzyw

 

Desery: kremy, ciasta z małą ilością tłuszczu i jaj

Zupy: na wywarach mięsnych, kostnych, grzybowych, z zasmażkami, z dużą ilością śmietany, zawiesiste, tłuste, pikantne, z warzyw kapustnych, strączkowych, tłusty rosół

 

Sosy: grzybowy, cebulowy

 

Potrawy mięsne: smażone potrawy z mięsa czerwonego, drobiu oraz ryb

 

Dania mączne: bliny, racuchy itp.

 

Dania z warzyw: placki ziemniaczane, kotlety, bigos, fasolka po bretońsku, krokiety, surówki grubo ścierane, sałatki z dodatkiem majonezu, musztardy, frytki

 

Desery: ciasta z dużą ilością tłuszczu, torty, desery z kawą, czekoladą, batoniki, lody, chałwa, słodycze z kakao, orzechy

Napoje

Kawa zbożowa z mlekiem, słaba herbata czarna, ziołowa, owocowa, soki owocowe i warzywne, koktajle mleczno- owocowe, woda niegazowana

Słaba kawa naturalna z mlekiem,

Mocne kakao, alkohol, mocna kawa, mocna herbata, płynna czekolada, wody gazowane i słodzone, pepsi, coca-cola,

 

 

 

Jak wygląda dieta lekkostrawna po operacji?

 

 

Dieta lekkostrawna po operacjiZadaniem diety pooperacyjnej jest dostarczenie odpowiednich ilości kalorii, składników odżywczych i witamin, aby organizm mógł w jak najkrótszym czasie uzyskać pełną sprawność. Dodatkowo po operacji, ze względu na stan organizmu zalecane jest stosowanie diety łatwo strawnej, aby odciążyć przewód pokarmowy, uniknąć niepożądanych dolegliwości, oraz aby stan zdrowia pacjenta nie uległ pogorszeniu. Żywienie pooperacyjne jest zróżnicowane w zależności od typu zabiegu. Często po operacji żywienie doustne jest niemożliwe, dlatego zastępuje się je żywieniem drogą dożylną. Jeżeli pacjent jest zdolny do spożywania posiłków drogą doustną, żywienie wdraża się początkowo poprzez spożywanie diety płynnej, papkowatej. W miarę poprawy stanu chorego, około 5 dnia po operacji wprowadza się dietę lekkostrawną o stałej konsystencji.

 

Zasady diety pooperacyjnej:

 

  • Spożywaj 5- 6 małych objętościowo posiłków

  • Zadbaj o regularność spożywania posiłków, czyli w odstępach 2- 3 godzin

  • Staraj się spożywać pierwszy posiłek w ciągu jednej godziny po przebudzeniu

  • Ostatni posiłek spożywaj 2- 3 godziny przed snem

  • Przyrządzaj posiłki codziennie, nie pozostawiaj ich na kolejny dzień

  • Przeżuwaj bardzo dokładnie każdy kęs, aby ułatwić trawienie pożywienia

  • Nie spożywaj produktów zabronionych w diecie łatwo strawnej oraz staraj się nie spożywać owoców na ostatni posiłek przed snem

  • Staraj się nie pić w trakcie posiłku, a pomiędzy nimi, aby spożyć całość zaplanowanej porcji posiłku

  • Wypijaj co najmniej 1,5 l płynów dziennie, głównie wody mineralnej (jeśli lekarz nie zaleca inaczej)

  • Do potraw stosuj tłuszcze dobrej jakości, głównie roślinne (olej rzepakowy, oliwa z oliwek i inne), najlepiej na surowo

  • Spożywaj dozwolone warzywa w 3- 4 posiłkach w ciągu dnia, staraj się zachować różnorodność

  • Pamiętaj o odpowiednim przygotowaniu produktów do spożycia (dokładnie myj mięso, owoce, warzywa, obieraj ze skórki, usuwaj pestki, rozdrabniaj produkty)

  • Staraj się zawrzeć w codziennej diecie 2- 3 porcje chudego, naturalnego nabiału, bez dodatków smakowych

  • Spożywaj 2 porcje ryb tygodniowo, z grupy ryb dozwolonych

  • Pamiętaj o wykluczeniu z diety tłustych mięs, wędlin i innych przetworów mięsnych

  • Pamiętaj o zmniejszenie ilości dodawanej soli do potraw, zalecane są tylko niewielkie ilości

  • Unikaj ostrych przypraw, które mogą nasilać dolegliwości bólowe, stosuj przyprawy z grupy dozwolonych

  • Pamiętaj, że spożywanie alkoholu nie jest dozwolone

  • Dietę łatwo strawną z biegiem czasu możesz rozszerzać powoli o kolejne produkty, aby dojść do diety podstawowej.

  • Zwracaj uwagę na tolerancję produktów. Jeśli po spożyciu nowego produktu dolegliwości są nasilone, wyklucz go z diety

  • Pamiętaj aby każdy niepokojący objaw skonsultować z lekarzem

 

 

Dieta lekkostrawna - jadłospis 

 

 

Śniadanie: jajecznica na oleju smażona na parze z natką pietruszki i pomidorem bez skórki, bułka pszenna, herbata owocowa

 

II śniadanie: koktajl na bazie jogurtu naturalnego, banana i borówek

 

Obiad: dorsz w ziołach gotowany na parze, ziemniaki w całości z koperkiem, warzywa gotowane oprószane mąką, woda z cytryną

 

Podwieczorek: jabłko pieczone z musem wiśniowym, biszkopty

 

Kolacja: pieczywo pszenne z masłem, wędliną drobiową, pomidorem bez skórki i natką pietruszki, kawa zbożowa z mlekiem

 

 

Indywidualna, lekkostrawna dieta online

 

 

Potrzebujesz indywidualnie ułożonej lekkostrawnej diety ?  Doświadczony dietetyk kliniczny online ułoży ją dla Ciebie z uwzględnieniem twojej masy ciała, wieku, dolegliwości zdrowotnych oraz celu jaki chcesz osiągnąć. To właśnie personalnie dobrana dla danej osoby dieta online przyniesie Ci nie tylko najlepsze rezultaty zdrowotne ale również będzie oparta na produktach które lubisz więc unikniesz monotonii i spożywania niesmacznych posiłków. Dodatkowo dietetyk przeanalizuje Twój dotychczasowy sposób odżywiania i przedstawi błędy które popełniałeś/aś wraz z przykładowymi rozwiązaniami i zmianami które powinieneś wdrożyć aby poprawić wyniki badań oraz poczuć się lepiej.

 

Indywidualna dieta online

 

 

 

Bibliografia:

 

Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka- żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014: 236- 241

 

 

Dieta LEKKOSTRAWNA - zasady diety, co jeść ? Jadłospis

Kontakt

 

Tel; 661 499 583

email : maciejkowalskitrener@gmail.com

adres ; Jana Pawła Woronicza 31

02-640 Warszawa

siłownie: Zdrofit, Qbik Loft Aparts

Współpraca online z dietetykiem 

                        

Dietetyk online                                                      

Dieta online

Współpraca online z trenerem

 

Trener personalny online

 

Plan treningowy online

Google Moja Firma - Maciej Kowalski trener personalny
facebook
Trener osobisty i dietetyk online

Nazywam się Maciej Kowalski i jestem trenerem personalnym oraz dietetykiem z Warszawy. Oferuje skuteczne odchudzanie oraz poprawę kondycji i sprawności fizycznej w atrakcyjnej cenie.