Dieta KOPENHASKA - dobra na odchudzanie ? Zasady i jadłospis

Dieta kopenhaska (inaczej zwana dietą żelaznych zasad oraz trzynastodniową drogą do raju) jest to trzynastodniowy plan żywieniowy opierający się na rygorystycznych zasadach, mający na celu zmniejszenie masy ciała. W artykule tym przedstawię ci zarówno zalety jak i wady tej diety oraz zasady których powinno się przestrzegać podczas jej stosowania. Dodatkowo zamieściłem 13 dniowy jadłospis wraz z możliwością ułożenia dla Ciebie indywidualnej diety online.

 

 

Dieta Kopenhaska - zasady

 

 

  1. Spożywanie wyłącznie trzech posiłków dziennie (śniadanie, obiad, kolacja)

  2. Przestrzeganie konkretnych godzin spożywania posiłków

  3. Opieranie się na podanych składnikach diety takich jak:

  • chude mięso,

  • warzywa,

  • jaja,

  • niektóre owoce,

  • kawa lub zielona herbata

  4. Dokładne liczenie kalorii (dieta powinna zawierać od 500 do 900 kcal)

  5. Eliminacja soli dodawanej do posiłków oraz zastąpienie jej świeżymi lub suszonymi ziołami takimi jak:          bazylia, oregano, tymianek, majeranek, itp.

 

 

Wskazówki dotyczące stosowania diety Kopenhaskiej:

 

 

  • Dieta Kopenhaska - nawadnianie organizmuPrzed wprowadzeniem diety zastanów się, czy stosowanie jej jest niezbędne oraz skonsultuj się z lekarzem. Aby móc zastosować dietę, lekarz powinien wyrazić zgodę po uprzednim zbadaniu stanu zdrowia, wykonaniu odpowiednich badań i wykluczeniu obecności chorób i/ lub niedoborów

  • Weź urlop przed wdrożeniem diety, na czas jej stosowania. Wolny czas przed i w czasie stosowania diety pozwoli na jak największe oszczędzenie organizmu,   który będzie osłabiony, a także niezdolny do skupienia się na logicznym myśleniu, dlatego jakakolwiek praca, psychiczna oraz fizyczna jest niewskazana. Dodatkowo wolny czas pozwoli na pilnowanie regularności posiłków i brak podjadania pomiędzy nimi.

  • Powiedz swojej rodzinie o stosowaniu diety. Bliscy powinni być świadomi, że w czasie stosowania diety będziesz drażliwy, osłabiony, a kontakt może być utrudniony. Rodzina powinna także wiedzieć, aby nie namawiać do spożywania produktów, które nie są ujęte w zaleceniach.

  • Pij dużo wody. Spożywanie dużej ilości płynów sprawia, że uczucie głodu między posiłkami jest mniejsze, a w czasie posiłku daje szybsze uczucie nasycenia.

  • Stosuj dietę dokładnie przez trzynaście dni. Wydłużanie stosowania diety może doprowadzić do uczucia osłabienia, zmęczenia lub omdlenia, natomiast zbyt krótkie stosowanie nie przyniesie oczekiwanych efektów

  • Trzymaj się dokładnych zaleceń dotyczących tej diety. Odbieganie od zasad stosowania diety poprzez podjadanie pomiędzy posiłkami lub spożywanie produktów nie uwzględnionych w zaleceniach powoduje, że dieta zostaje zakończona

  • Nie zmieniaj kolejności dni. Możesz zamieniać jedynie kolację z obiadem w obrębie jednego dnia

  • Spożywaj posiłki w spokoju i powoli. Spożywanie posiłków w pośpiechu sprawia, że odczucie nasycenia następuje później, niż jeśli posiłki spożywane są powoli

  • Przed zastosowaniem diety dokładnie zaplanuj posiłki na każdy dzień, aby móc zakupić wcześniej potrzebne produkty. Jednorazowe wyjście na zakupy uchroni Cię przed kupowaniem produktów niedozwolonych na diecie

  • Jeśli zaprzestaniesz stosowania diety przed jej zakończeniem, możesz zacząć stosować ją od nowa po upływie 3 miesięcy. Zbyt częste stosowanie diety może doprowadzić do powstawania różnych niedoborów, co skutkuje uszczerbkiem na zdrowiu

  • Po zakończeniu diety, zwiększaj wielkość posiłków stopniowo, aby uniknąć efektu jo-jo

  • Dietę możesz powtarzać raz na 2 lata

 

 

Zasady planowania posiłków w diecie Kopenhaskiej

 

 

Śniadanie: powinno być zjedzone rano, między 8.00, a 9.00

 

Lunch: powinien być spożyty do godziny 14 (najlepiej między 12.00, a 14.00)

 

Obiad: powinien być zjedzony do godziny 18 (najlepiej między 16.00, a 18.00)

 

W ciągu każdego dnia należy wypijać co najmniej 2 l wody mineralnej.

 

 

Dieta Kopenhaska - jadłospis na trzynaście dni

 

 

Dzień pierwszy oraz ósmy

 

Dieta kopenhaska - śniadanie kawa

  • Śniadanie – kubek czarnej kawy z łyżeczką cukru

  • Obiad – 1 – 2 jajka ugotowane na twardo, szklanka (pół opakowania) szpinaku lub brokułów, 1 pomidor

  • Kolacja – 1 duży befsztyk wołowy (około 200g), lekka sałatka wegetariańska (5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny

 

Dzień drugi oraz dziewiąty

 

  • Śniadanie – kubek czarnej kawy z łyżeczką cukru

  • Obiad – 1 duży befsztyk wołowy (około 200g) z sałatką (5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny, można zjeść również owoc – jabłko, grejpfrut lub ananas

  • Kolacja – plaster chudej szynki (około 100g), szklanka jogurtu naturalnego

 

Dzień trzeci oraz dziesiąty

 

  • Śniadanie – kubek czarnej kawy z łyżeczką cukru

  • Obiad – szklanka gotowanego szpinaku lub brokułów, 1 pomidor + świeży, mały owoc

  • Kolacja – plaster szynki, np. drobiowej (około 100g), 2 jajka ugotowane na twardo + 5 liści sałaty zielonej z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny

 

Dzień czwarty oraz jedenasty

 

  • Śniadanie – 1 duża marchewka starta na tarce z sokiem z cytryny

  • Obiad – ½ opakowania twarożku (100- 150g), 1 duża marchewka + 1- 2 jajka na twardo

  • Kolacja – sałatka ze świeżych owoców (pół szklanki) + kubek jogurtu naturalnego (2/3 szklanki)

 

Dzień piąty oraz dwunasty

 

  • Śniadanie– kubek czarnej kawy z łyżeczką cukru

  • Obiad – porcja gotowanej ryby (chudej – pstrąga, soli lub dorsza- około 300g) z sokiem z cytryny

  • Kolacja – 1 duży befsztyk wołowy (około 200g) + szklanka (lub pół opakowania) ugotowanego szpinaku bądź brokułów, 5 liści sałaty

 

Dzień szósty oraz trzynasty

 

  • Śniadanie – kubek czarnej kawy z łyżeczką cukru

  • Obiad – porcja niedużego kurczaka bez skóry (1 filet) + 5 liści sałaty z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny

  • Kolacja – 1 – 2 jajka na twardo, kubek jogurtu naturalnego

 

Dzień siódmy

 

  • Śniadanie – kubek herbaty z łyżeczką cukru

  • Obiad – porcja smażonego bądź gotowanego mięsa (chudego, najlepiej drobiowego- około 150g), 1 świeży owoc

  • Kolacja – nic.

 

 

Zalety i efekty diety Kopenhaskiej:

 

 

  • Możliwość utraty masy ciała sięgające 7- 20 kg

  • Niskie ryzyko wystąpienia efektu jo-jo po zakończeniu diety

  • Nauczenie się spożywania mniejszych porcji posiłków

  • Nauczenie się spożywania posiłków regularnie

 

 

Wady diety Kopenhaskiej:

 

 

  • Dieta nie jest odpowiednia dla wszystkich osób. Nie mogą stosować jej osoby w wieku rozwojowym (do 18 roku życia), kobiety ciężarne, karmiące, sportowcy, osoby mające pracę fizyczną, osoby starsze, chore na między innymi nadciśnienie tętnicze, dolegliwości żołądkowe

  • Osoby, które nie mają silnej woli nie poradzą sobie z tą dietą, dlatego dla nich jest ona nieodpowiednia

  • Pierwsze dni stosowania diety wiążą się z odczuciem osłabienia, bólami i zawrotami głowy

  • Kaloryczność diety jest bardzo niska (maksymalnie 900 kcal), co powoduje spowolnienie przemiany materii

  • Występuje potrzeba dokładnego liczenia kaloryczności posiłków

  • Konieczne jest przyjmowanie suplementów diety z zawartością witamin i minerałów,  co spowodowane niską zawartością tych składników w diecie

  • Spożywanie kawy na czczo powoduje wypłukiwanie wapnia, żelaza i magnezu z organizmu, powoduje także silne uczucie głodu niedługo po jej wypiciu

 

 

Potrzebujesz indywidualnej diety online ?

 

 

Dieta kopenhaska jest niewątpliwe skutecznym jadłospisem zmniejszającym masę ciała. Niestety niesie ze sobą wiele skutków ubocznych dla naszego organizmu. Dlatego też nie jest polecana przez dietetyków. Skuteczna dieta powinna charakteryzować się przede wszystkim poprawa samopoczucia i zdrowia a likwidacja niechcianych kilogramów powinna iść z tym w parze. Dlatego też każda osoba powinna odżywiać się według zapotrzebowania własnego organizmu oraz z uwzględnieniem problemów zdrowotnych. Jako dietetyk kliniczny online proponuje ci skuteczną i zdrową dietę online specjalnie dla Ciebie. Dzięki indywidualnemu podejściu i szczegółowym wywiadzie żywieniowym który przeprowadzam dopasuję plan dietetyczny do Twoich wymagań. Chcesz zdrowo schudnąć ? Skorzystaj z pomocy dietetyka online w atrakcyjnej cenie.

Indywidualna dieta online

 

Bibliografia:

 

 

  1. Grzelak A., Suliburska J.: Popularne diety a chorzy z nadciśnieniem tętniczym. Forum Zaburzeń Metabolicznych; 2013, tom 4, nr 3: 122-127

 

 

Dieta Kopenhaska
16 maja 2018
Imię
Twój e-mail:
Treść wiadomości:
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!

Formularz kontaktowy

 

Trener osobisty i dietetyk online - Maciej Kowalski

Chcesz żebym Ci pomógł ?

 

23 sierpnia 2018
Dobrze zbilansowana dieta redukcyjna gwarantuje stopniowa utratę zbędnych kilogramów bez
09 sierpnia 2018
Dieta kapuściana przez wielu uważana za skuteczna formę zrzucenia zbędnych
21 lipca 2018
O diecie zgodnej z grupą krwi było swojego czasu dosyć
Trener personalny online - Maciej Kowalski

Uważasz artykuł za pomocny ? Proszę kliknij G + oraz Lubię to  Dziękuje 

Maciej Kowalski

 

tel. 661 499 583

e-mail.maciejkowalskitrener@gmail.com

Twój e-mail:
Treść wiadomości:
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!
Trener personalny Warszawa

Kontakt ze mną

dane kontaktowe

Trener personalny - Maciej Kowalski

Zadzwoń

Autor : Maciej Kowalski

 

 

Przeczytaj również :

 

 

Nazywam się Maciej Kowalski i jestem trenerem personalnym oraz dietetykiem z Warszawy. Oferuje skuteczne odchudzanie oraz poprawę kondycji i sprawności fizycznej w atrakcyjnej cenie.

 

Copyright 2017

 

Trener osobisty i dietetyk online
facebook
Google Moja Firma - Maciej Kowalski trener personalny

Współpraca online z trenerem

 

Trener personalny online

 

Plan treningowy online

Współpraca online z dietetykiem

 

Dietetyk online

 

Dieta online