Trener personalny > Blog > Diety >
Kontakt ze mną
dane kontaktowe
Maciej Kowalski
tel. 661 499 583
e-mail.maciejkowalskitrener@gmail.com
Uważasz artykuł za pomocny ? Kliknij Lubię to Dziękuje
Chcesz żebym Ci pomógł ?
Formularz kontaktowy
Dieta kapuściana przez wielu uważana za skuteczna formę zrzucenia zbędnych kilogramów. W artykule tym przedstawię ci zasady tej diety wraz z jadłospisem oraz dowiesz się czy warto ją stosować.
Spis treści :
Dieta kapuściana jest sposobem żywienia mającym na celu utratę masy ciała od 3 do 6 kilogramów, oczyszczenie organizmu oraz przyspieszenie metabolizmu. Czas trwania diety to 7 dni, w czasie których należy trzymać się dokładnie ustalonego jadłospisu.
Dietę należy stosować dokładnie przez 7 dni
Należy dokładnie przestrzegać zaleconego jadłospisu aby osiągnąć oczekiwany efekt
Podstawowym składnikiem diety jest zupa kapuściana, przygotowana zgodnie z podanym przepisem
w zależności od dnia, oprócz zupy kapuścianej, w jadłospisie występują produkty z różnych grup:
dzień 1: owoce
dzień 2: ziemniaki
dzień 3: owoce
dzień 4: banany i mleko
dzień 5: mięso
dzień 6: mięso lub ryby
dzień 7: ryż i sok owocowy
Należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu. Zaleca się wypijanie minimum 2 l płynów dziennie. Zalecana jest głównie woda mineralna lub źródlana. W mniejszych ilościach można także wypijać naturalne soki warzywne, napary ziołowe, zieloną herbatę oraz kawę bez dodatku cukru.
Po zakończeniu diety należy unikać spożywania wysokokalorycznych posiłków
Składniki:
1 główka kapusty włoskiej lub białej
6 sztuk posiekanej cebuli
2 zielone papryki, opcjonalnie 1 czerwona i 1 żółta
pęczek selera naciowego
6 świeżych pomidorów, ewentualnie pomidory z puszki
przyprawy: chilli, pieprz, czosnek, kminek lub inne
Warzywa należy umyć i pokroić w drobną kosteczkę.
Następnie podsmażyć pomidory, paprykę, kapustę i selera na głębokiej patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym w ilości jednej łyżki stołowej. Kiedy warzywa zmiękną, dodać cebulę. Gdy wszystkie składniki osiągną pożądaną miękkość, przełożyć je do garnka z wodą i gotować przez około 1,5 godziny. Od czasu do czasu przemieszać zupę, aby się nie przypaliła. Pod koniec dodajemy przyprawy, wedle uznania. Bardzo ważne jest, aby nie dodawać do zupy soli.
Aby dieta nie wydawała się monotonna, zupę można podawać w formie kremu lub z dodatkami innych niskokalorycznych warzyw.
dieta przynosi oczekiwany efekt w postaci utraty masy ciała
produkty uwzględnione w jadłospisie zawierają wystarczające ilości błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit
w jadłospisie występują warzywa i owoce, które zawierają niewielkie ilości kalorii oraz są bogate w witaminy i minerały, takie jak: witamina C, potas, fosfor, witamina A.
niedługi czas poświęcany na przygotowanie posiłków, zupę można przygotować raz na dwa dni
niska cena produktów zawartych w diecie, dlatego stosowanie diety nie wiąże się z wysokimi kosztami
krótki czas stosowania diety- jest ona odpowiednia dla osób zdrowych, które chcą szybko utracić zbędne kilogramy oraz nie lubią długo czekać na efekty
oczekiwany efekt w postaci przyspieszenia metabolizmu nie jest możliwy, ponieważ dieta kapuściana jest dietą niskokaloryczną, która bardzo często nie pokrywa zapotrzebowania na podstawową przemianę materii organizmu. Może to przynieść efekt obniżenia tempa przemiany materii
jadłospis jest monotonny, co zniechęca do jego wprowadzenia
posiłki są niepełnowartościowe
niska zawartość tłuszczu lub jego brak w posiłkach utrudnia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach- A, D, E, K
w diecie występuje niedostateczna podaż w diecie składników mineralnych, np. żelaza, wapnia, magnezu
zalecane w posiłkach porcje niektórych produktów są zbyt duże (np. 2 litry mleka, 6 pomidorów, 7 banany jednorazowo)
smak zupy kapuścianej może nie odpowiadać wielu osobom, co zniechęca do stosowania tej diety
niska kaloryczność diety może powodować duże uczucie głodu w ciągu dnia, a także niechęć do dalszego stosowania diety oraz podjadanie
wypijanie jednorazowo dużych ilości płynów prowadzi do wypłukiwania np. sodu z organizmu, co może powodować osłabienie i złe samopoczucie
możliwe dość częste oddawanie moczu, uczucie wzdęcia i dyskomfortu, co jest spowodowane wytwarzaniem gazów jelitowych po spożyciu kapusty
dieta nie spełnia warunków dotyczących prawidłowego zapotrzebowania na białko, tłuszcze i węglowodany. Może to powodować osłabienie, zawroty głowy, rozdrażnienie
diety tej nie mogą stosować dzieci, kobiety w ciąży i karmiące, seniorzy oraz osoby chore, ze względu na brak odpowiednich ilości makroskładników (białek, tłuszczy i węglowodanów) i mikroskładników (witamin oraz minerałów) w diecie
po zakończeniu stosowania diety bardzo prawdopodobne jest wystąpienie efektu jo- jo
Dzień 1
Śniadanie: talerz zupy kapuścianej, filiżanka czarnej kawy
II śniadanie: przekąska z warzyw w całości lub w postaci surówki, np. z marchwi, ogórka itp.
Obiad: talerz zupy kapuścianej, gorzka herbata
Podwieczorek: owoc niskokaloryczny np. jabłko, arbuz, pomarańcza (należy unikać bananów)
Kolacja: woda mineralna lub sok owocowy świeżo wyciskany
Dzień 2
Śniadanie: dowolne warzywa świeże lub gotowane (np. zielone, takie jak sałata, brokuł- należy unikać fasoli, grochu, kukurydzy)
Obiad: talerz zupy kapuścianej
Kolacja: 2 pieczone ziemniaki w mundurkach, posmarowane masłem bez soli
Dzień 3
Śniadanie: talerz zupy kapuścianej, gorzka herbata
II śniadanie: owoc niskokaloryczny np. jabłko, arbuz, pomarańcza (należy unikać bananów)
Obiad: dowolne warzywa- należy jednak unikać ziemniaków w tym posiłku
Podwieczorek: niskokaloryczne owoce (tak jak w II śniadaniu)
Kolacja: najlepiej ominąć ten posiłek w tym dniu, jednak w razie odczucia głodu można zjeść małą porcję zupy kapuścianej
Dzień 4
Śniadanie: talerz zupy kapuścianej
II śniadanie: kilka bananów (dozwolone jest nawet 4 sztuki)
Obiad: kilka bananów
Kolacja: 2 litry odtłuszczonego mleka, należy wypić także dużą ilość wody mineralnej niegazowanej
Dzień 5
Śniadanie: talerz zupy kapuścianej
Obiad: 200 g mięsa, np. z piersi kurczaka lub wołowiny
Kolacja: 6 sztuk pomidorów, 7- 8 szklanek wody mineralnej niegazowanej
Dzień 6
Śniadanie: talerz zupy kapuścianej
Obiad: mięso, np. chuda wołowina, filet z kurczaka, indyka lub chuda ryba
Kolacja: talerz zielonych warzyw, np. brokułów, sałaty lub papryki, dodatkowo duża ilość wody mineralnej niegazowanej
Dzień 7
Śniadanie: talerz zupy kapuścianej
Obiad: porcja ryżu brązowego z dodatkiem niskokalorycznych warzyw
Kolacja: duża ilość soku owocowego świeżo wyciskanego lub wody mineralnej niegazowanej
Podsumowanie
Przed zastosowaniem diety kapuścianej skonsultuj się z lekarzem i dietetykiem online
Stosuj dietę kapuścianą przez 7 dni
Podstawą diety jest zupa kapuściana- przygotuj ją według podanego przepisu
Stosuj się dokładnie do wyznaczonego jadłospisu.
Unikaj dodatku soli oraz cukru do posiłków oraz napojów
Wypijaj duże ilości płynów
Po zakończeniu diety unikaj spożywania wysokokalorycznych posiłków
Potrzebujesz indywidualnej diety odchudzającej dopasowanej do Ciebie ? Dietetyk kliniczny ułoży ją dla Ciebie online z uwzględnieniem twojej masy ciała, wieku, dolegliwości zdrowotnych oraz celu jaki chcesz osiągnąć w sposób bezpieczny dla twojego zdrowia.
To właśnie indywidualnie dobrana dieta online przyniesie Ci nie tylko najlepsze rezultaty zdrowotne ale także będzie uwzględniała produkty które lubisz a więc będziesz jeść swoje ulubione potrawy. Dodatkowo dietetyk przeanalizuje Twój dotychczasowy sposób odżywiania i przedstawi błędy które popełniałeś/aś wraz z przykładowymi rozwiązaniami i zmianami które powinieneś wdrożyć aby poprawić wyniki badań, skuteczniej schudnąć oraz poczuć się lepiej.
Otrzymasz również 30 dniową gwarancję satysfakcji. Jeżeli nie będziesz zadowolony z diety zwrócimy Ci pieniądze. Czy to jest w porządku dla Ciebie ?
Kontakt
Tel; 661 499 583
email : maciejkowalskitrener@gmail.com
adres ; Jana Pawła Woronicza 31
02-640 Warszawa
siłownie: Zdrofit, Qbik Loft Aparts
Nazywam się Maciej Kowalski i jestem trenerem personalnym oraz dietetykiem z Warszawy. Oferuje skuteczne odchudzanie oraz poprawę kondycji i sprawności fizycznej w atrakcyjnej cenie.