Dieta KAPUŚCIANA - zasady, zalety i wady. Jadłospis

Dieta kapuściana przez wielu uważana za skuteczna formę zrzucenia zbędnych kilogramów. W artykule tym przedstawię ci zasady tej diety wraz z jadłospisem oraz dowiesz się czy warto ją stosować.

 

Spis treści :

 

  1. Czym jest dieta kapuściana ?

  2. Zasady diety kapuścianej

  3. Zalety diety kapuścianej

  4. Wady diety kapuścianej

  5. Jadłospis na 7 dni

  6. Indywidualna dieta online

 

 

Czym jest dieta kapuściana ?

 

 

Dieta kapuściana jest sposobem żywienia mającym na celu utratę masy ciała od 3 do 6 kilogramów, oczyszczenie organizmu oraz przyspieszenie metabolizmu. Czas trwania diety to 7 dni, w czasie których należy trzymać się dokładnie ustalonego jadłospisu.

 

 

Zasady diety kapuścianej

 

 

  • Dietę należy stosować dokładnie przez 7 dni

  • Należy dokładnie przestrzegać zaleconego jadłospisu aby osiągnąć oczekiwany efekt

  • Podstawowym składnikiem diety jest zupa kapuściana, przygotowana zgodnie z podanym przepisem

  • w zależności od dnia, oprócz zupy kapuścianej, w jadłospisie występują produkty z różnych grup:

    • dzień 1: owoce

    • dzień 2: ziemniaki

    • dzień 3: owoce

    • dzień 4: banany i mleko

    • dzień 5: mięso

    • dzień 6: mięso lub ryby

    • dzień 7: ryż i sok owocowy

  • Należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu. Zaleca się wypijanie minimum 2 l płynów dziennie. Zalecana jest głównie woda mineralna lub źródlana. W mniejszych ilościach można także wypijać naturalne soki warzywne, napary ziołowe, zieloną herbatę oraz kawę bez dodatku cukru.

  • Po zakończeniu diety należy unikać spożywania wysokokalorycznych posiłków

 

Przepis na zupę kapuścianą

 

Składniki:

 

  • 1 główka kapusty włoskiej lub białej

  • 6 sztuk posiekanej cebuli

  • 2 zielone papryki, opcjonalnie 1 czerwona i 1 żółta

  • pęczek selera naciowego

  • 6 świeżych pomidorów, ewentualnie pomidory z puszki

  • przyprawy: chilli, pieprz, czosnek, kminek lub inne

 

Sposób przygotowania zupy kapuścianej

 

Zupa kapuścianaWarzywa należy umyć i pokroić w drobną kosteczkę.

 

Następnie podsmażyć pomidory, paprykę, kapustę i selera na głębokiej patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym w ilości jednej łyżki stołowej. Kiedy warzywa zmiękną, dodać cebulę. Gdy wszystkie składniki osiągną pożądaną miękkość, przełożyć je do garnka z wodą i gotować przez około 1,5 godziny. Od czasu do czasu przemieszać zupę, aby się nie przypaliła. Pod koniec dodajemy przyprawy, wedle uznania. Bardzo ważne jest, aby nie dodawać do zupy soli.

 

Aby dieta nie wydawała się monotonna, zupę można podawać w formie kremu lub z dodatkami innych niskokalorycznych warzyw.

 

 

Zalety diety kapuścianej

 

 

  • dieta przynosi oczekiwany efekt w postaci utraty masy ciała

  • produkty uwzględnione w jadłospisie zawierają wystarczające ilości błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit

  • w jadłospisie występują warzywa i owoce, które zawierają niewielkie ilości kalorii oraz są bogate w witaminy i minerały, takie jak: witamina C, potas, fosfor, witamina A.

  • niedługi czas poświęcany na przygotowanie posiłków, zupę można przygotować raz na dwa dni

  • niska cena produktów zawartych w diecie, dlatego stosowanie diety nie wiąże się z wysokimi kosztami

  • krótki czas stosowania diety- jest ona odpowiednia dla osób zdrowych, które chcą szybko utracić zbędne kilogramy oraz nie lubią długo czekać na efekty

 

 

Wady diety kapuścianej

 

 

  • oczekiwany efekt w postaci przyspieszenia metabolizmu nie jest możliwy, ponieważ dieta kapuściana jest dietą niskokaloryczną, która bardzo często nie pokrywa zapotrzebowania na podstawową przemianę materii organizmu. Może to przynieść efekt obniżenia tempa przemiany materii

  • jadłospis jest monotonny, co zniechęca do jego wprowadzenia

  • posiłki są niepełnowartościowe

  • niska zawartość tłuszczu lub jego brak w posiłkach utrudnia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach- A, D, E, K

  • w diecie występuje niedostateczna podaż w diecie składników mineralnych, np. żelaza, wapnia, magnezu

  • zalecane w posiłkach porcje niektórych produktów są zbyt duże (np. 2 litry mleka, 6 pomidorów, 7 banany jednorazowo)

  • smak zupy kapuścianej może nie odpowiadać wielu osobom, co zniechęca do stosowania tej diety

  • niska kaloryczność diety może powodować duże uczucie głodu w ciągu dnia, a także niechęć do dalszego stosowania diety oraz podjadanie

  • wypijanie jednorazowo dużych ilości płynów prowadzi do wypłukiwania np. sodu z organizmu, co może powodować osłabienie i złe samopoczucie

  • możliwe dość częste oddawanie moczu, uczucie wzdęcia i dyskomfortu, co jest spowodowane wytwarzaniem gazów jelitowych po spożyciu kapusty

  • dieta nie spełnia warunków dotyczących prawidłowego zapotrzebowania na białko, tłuszcze i węglowodany. Może to powodować osłabienie, zawroty głowy, rozdrażnienie

  • diety tej nie mogą stosować dzieci, kobiety w ciąży i karmiące, seniorzy oraz osoby chore, ze względu na brak odpowiednich ilości makroskładników (białek, tłuszczy i węglowodanów) i mikroskładników (witamin oraz minerałów) w diecie

  • po zakończeniu stosowania diety bardzo prawdopodobne jest wystąpienie efektu jo- jo

 

 

Jadłospis na 7 dni

 

 

Dzień 1

Śniadanie: talerz zupy kapuścianej, filiżanka czarnej kawy

II śniadanie: przekąska z warzyw w całości lub w postaci surówki, np. z marchwi, ogórka itp.

Obiad: talerz zupy kapuścianej, gorzka herbata

Podwieczorek: owoc niskokaloryczny np. jabłko, arbuz, pomarańcza (należy unikać bananów)

Kolacja: woda mineralna lub sok owocowy świeżo wyciskany

 

Dzień 2

Śniadanie: dowolne warzywa świeże lub gotowane (np. zielone, takie jak sałata, brokuł- należy unikać fasoli, grochu, kukurydzy)

Obiad: talerz zupy kapuścianej

Kolacja: 2 pieczone ziemniaki w mundurkach, posmarowane masłem bez soli

 

Dzień 3

 

Śniadanie: talerz zupy kapuścianej, gorzka herbata

II śniadanie: owoc niskokaloryczny np. jabłko, arbuz, pomarańcza (należy unikać bananów)

Obiad: dowolne warzywa- należy jednak unikać ziemniaków w tym posiłku

Podwieczorek: niskokaloryczne owoce (tak jak w II śniadaniu)

Kolacja: najlepiej ominąć ten posiłek w tym dniu, jednak w razie odczucia głodu można zjeść małą porcję zupy kapuścianej

 

Dzień 4

 

Śniadanie: talerz zupy kapuścianej

II śniadanie: kilka bananów (dozwolone jest nawet 4 sztuki)

Obiad: kilka bananów

Kolacja: 2 litry odtłuszczonego mleka, należy wypić także dużą ilość wody mineralnej niegazowanej

 

Dzień 5

 

Śniadanie: talerz zupy kapuścianej

Obiad: 200 g mięsa, np. z piersi kurczaka lub wołowiny

Kolacja: 6 sztuk pomidorów, 7- 8 szklanek wody mineralnej niegazowanej

 

Dzień 6

 

Śniadanie: talerz zupy kapuścianej

Obiad: mięso, np. chuda wołowina, filet z kurczaka, indyka lub chuda ryba

Kolacja: talerz zielonych warzyw, np. brokułów, sałaty lub papryki, dodatkowo duża ilość wody mineralnej niegazowanej

 

Dzień 7

 

Śniadanie: talerz zupy kapuścianej

Obiad: porcja ryżu brązowego z dodatkiem niskokalorycznych warzyw

Kolacja: duża ilość soku owocowego świeżo wyciskanego lub wody mineralnej niegazowanej

 

 

Podsumowanie

 

 

  • Przed zastosowaniem diety kapuścianej skonsultuj się z lekarzem i dietetykiem online

  • Stosuj dietę kapuścianą przez 7 dni

  • Podstawą diety jest zupa kapuściana- przygotuj ją według podanego przepisu

  • Stosuj się dokładnie do wyznaczonego jadłospisu.

  • Unikaj dodatku soli oraz cukru do posiłków oraz napojów

  • Wypijaj duże ilości płynów

  • Po zakończeniu diety unikaj spożywania wysokokalorycznych posiłków

 

 

 

Indywidualna dieta online

 

 

Potrzebujesz indywidualnej diety odchudzającej dopasowanej do Ciebie ? Dietetyk kliniczny ułoży ją dla Ciebie online z uwzględnieniem twojej masy ciała, wieku, dolegliwości zdrowotnych oraz celu jaki chcesz osiągnąć w sposób bezpieczny dla twojego zdrowia. 

 

To właśnie indywidualnie dobrana dieta online przyniesie Ci nie tylko najlepsze rezultaty zdrowotne ale także będzie uwzględniała produkty które lubisz a więc będziesz jeść swoje ulubione potrawy. Dodatkowo dietetyk przeanalizuje Twój dotychczasowy sposób odżywiania i przedstawi błędy które popełniałeś/aś wraz z przykładowymi rozwiązaniami i zmianami które powinieneś wdrożyć aby poprawić wyniki badań, skuteczniej schudnąć oraz poczuć się lepiej.

 

Otrzymasz również 30 dniową gwarancję satysfakcji. Jeżeli nie będziesz zadowolony z diety zwrócimy Ci pieniądze. Czy to jest w porządku dla Ciebie ?

 

Indywidualna dieta online

 

 

Dieta kapuściana
09 sierpnia 2018
Imię
Twój e-mail:
Treść wiadomości:
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!

Formularz kontaktowy

 

Trener osobisty i dietetyk online - Maciej Kowalski

Chcesz żebym Ci pomógł ?

 

23 sierpnia 2018
Dobrze zbilansowana dieta redukcyjna gwarantuje stopniowa utratę zbędnych kilogramów bez
09 sierpnia 2018
Dieta kapuściana przez wielu uważana za skuteczna formę zrzucenia zbędnych
21 lipca 2018
O diecie zgodnej z grupą krwi było swojego czasu dosyć
Trener personalny online - Maciej Kowalski

Uważasz artykuł za pomocny ? Proszę kliknij G + oraz Lubię to  Dziękuje 

Maciej Kowalski

 

tel. 661 499 583

e-mail.maciejkowalskitrener@gmail.com

Twój e-mail:
Treść wiadomości:
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!
Trener personalny Warszawa

Kontakt ze mną

dane kontaktowe

Trener personalny - Maciej Kowalski

Zadzwoń

Autor : Maciej Kowalski

 

 

Przeczytaj również :

 

 

Nazywam się Maciej Kowalski i jestem trenerem personalnym oraz dietetykiem z Warszawy. Oferuje skuteczne odchudzanie oraz poprawę kondycji i sprawności fizycznej w atrakcyjnej cenie.

 

Copyright 2017

 

Trener osobisty i dietetyk online
facebook
Google Moja Firma - Maciej Kowalski trener personalny

Współpraca online z trenerem

 

Trener personalny online

 

Plan treningowy online

Współpraca online z dietetykiem

 

Dietetyk online

 

Dieta online