Autor : Maciej Kowalski

 

 

Przeczytaj również :

 

 

Zadzwoń

Trener personalny - Maciej Kowalski

Kontakt ze mną

dane kontaktowe

Trener personalny Warszawa
Twój e-mail:
Treść wiadomości:
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!

Maciej Kowalski

 

tel. 661 499 583

e-mail.maciejkowalskitrener@gmail.com

Uważasz artykuł za pomocny ? Kliknij Lubię to  Dziękuje 

Trener personalny online - Maciej Kowalski

Chcesz żebym Ci pomógł ?

 

Trener osobisty i dietetyk online - Maciej Kowalski

Formularz kontaktowy

 

Imię
Twój e-mail:
Treść wiadomości:
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!
11 kwietnia 2018
Celiakia

Choroby przewodu pokarmowego należą do jednych z bardziej dokuczliwych schorzeń. Są trudne w leczeniu i wymagają od nas wielu wyrzeczeń dietetycznych. Do takich chorób zalicza się celiakia objawiająca się nietolerancją na produkty zawierające gluten. W chorobie tej stosuje się specjalna dietę wykluczającą pewne produkty żywnościowe. Jeśli chcesz się dowiedzieć czym dokładnie jest celiakia i jak wygląda jej leczenie za pomocą diety bezglutenowej ten artykuł jest dla ciebie.

 

Spis treści:

 

  1. Celiakia - czym jest ?
  2. Dieta bezglutenowa w celiakii
    1. produkty przeciwskazane
    2. produkty zalecane
  3. Indywidualna dieta bezglutenowa online

 

 

 

Jaką chorobą jest celiakia ?

 

 

 

CeliakiaCeliakia (inaczej zwana chorobą trzewną lub enteropatią glutenową) jest schorzeniem o podłożu genetycznym wywołanym nieprawidłową odpowiedzią układu odpornościowego na białko ogólnie zwane glutenem, występującym w zbożach takich jak:

 

  • Pszenica i jej odmiany: durum, orkisz i karmut

  • Żyto

  • Jęczmień

  • Owies

 

Nietolerancja glutenu powoduje zanik kosmków jelitowych, czyli niewielkich wypustek umieszczonych na powierzchni błony śluzowej jelita cienkiego, których rolą jest wchłanianie składników odżywczych z pokarmu do krwiobiegu. Efektem tego działania jest upośledzenie trawienia i wchłaniania, co z kolei prowadzi do niedożywienia organizmu oraz wielu objawów.

 

 

Celiakia - objawy

 

 

Celiakia może występować w różnych postaciach:

 

Klasycznej (pełnoobjawowej), dającej typowe objawy takie jak:

 

  • Bóle i wzdęcie brzucha

  • Obfita, cuchnąca biegunka tłuszczowa, o charakterystycznej szarożółtej barwie

  • Utrata masy ciała

  • Osłabienie odczucia głodu

  • Po wykonaniu badań laboratoryjnych można stwierdzić niedokrwistość z niedoboru żelaza, niskie stężenie białka, niedobory kwasu foliowego oraz witamin A, D, E, K

 

Skąpoobjawowej lub bezobjawowej, której efektem mogą być:

 

  • Zmęczenie, apatia, bóle głowy

  • Bóle mięśni, stawów

  • Osteopenia lub osteoporoza

  • Zespół jelita drażliwego

  • Próchnica zębów

  • Afty, zapalenie kącików ust

  • Nietolerancja laktozy

  • Cukrzyca typu 1

  • Po wykonaniu badan laboratoryjnych można stwierdzić anemię z niedoboru żelaza lub kwasu foliowego oraz niskie stężenie białka

 

Utajonej, gdzie wpływ czynników środowiskowych, takich jak np. zabiegi chirurgiczne, nadmierny stres, ciąża, infekcje przewodu pokarmowego powodują zanik kosmków jelitowych i ujawnienie się objawów.

U kogo najczęściej występuje celiakia?

Celiakia najczęściej jest rozpoznawana u małych dzieci w pierwszym roku życia, kiedy do diety włączane są produkty zbożowe. Jednak coraz częściej choroba ta ujawnia się u osób dorosłych między 30 a 40 rokiem życia, a nawet seniorów. Celiakia częściej jest rozpoznawana u kobiet niż u mężczyzn.

 

 

Celiakia - badaia i diagnostyka

 

 

Jeżeli zaobserwowałeś u siebie lub u kogoś z rodziny niepokojące objawy występujące po spożyciu produktów zawierających gluten, udaj się do lekarza pierwszego kontaktu lub pediatry i omów ten problem. Jeżeli lekarz będzie podejrzewał celiakię, wyda skierowanie do gastroenterologa, który zleca szereg badań:

 

  • Badanie serologiczne z krwi, gdzie oznacza się stężenie przeciwko endomysium mięśni gładkich (EmA), przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG), przeciwko deamidowanej gliadynie (DGP lub GAF)

  • Badanie przeciwciał w klasie IgA i IgG

  • Biopsję jelita czyli zbadanie niewielkiego wycinka jelita cienkiego pobranego podczas gastroskopii.

 

Wykonuje się także badania przesiewowe w kierunku celiakii w przypadku występowania:

 

  • Opryszczkowego zapalenia skóry

  • Celiakii w rodzinie

  • Niewyjaśnionej niedokrwistości z niedoboru żelaza

  • Padaczki

  • Cukrzycy typu 1

  • Przewlekłego bólu brzucha, biegunki

  • Niepłodności u mężczyzn

  • Przedwcześnie występującej osteoporozy

  • Wrzodziejącego zapalenia jamy ustnej

  • Niedorozwoju szkliwa

 

 

 

Dieta bezglutenowa - leczenie celiaki

 

 

 

Dieta bezglutenowa - owoce

Leczenie celiakii polega na stosowaniu diety bezglutenowej, polegającej na wykluczeniu produktów zawierających gluten przez całe życie. Jeżeli występuje znaczny zanik kosmków jelitowych, oprócz nietolerancji glutenu może wystąpić także nietolerancja laktozy, dlatego wprowadza się czasową dietę bezlaktozową. Istotną rolę w leczeniu celiakii ma uzupełnianie niedoborów składników odżywczych, witamin (głównie witaminy B12 i K), składników mineralnych (przede wszystkim żelaza) oraz elektrolitów. Często lekarze zalecają przyjmowanie preparatów witaminowych zawierających wapń, magnez, żelazo, cynk, selen, kwas foliowy oraz witaminy A, D, E, K i B12 w celu wyrównania niedoborów. Uwaga: nigdy nie przyjmuj suplementów diety na własną rękę. Stosuj je jedynie pod kontrolą lekarza.

 

Dieta bezglutowa powinna być bogata w:

 

  • białko pełnowartościowe (pochodzące z mleka- jeśli jest tolerowane i jego przetworów, chudego mięsa- drób, cielęcina, królik, ryb oraz jajek)

  • witaminy A, D, E, K, kwas foliowy, wapń i żelazo

  • produkty zbożowe niezawierające glutenu oraz orzechy, sezam oraz pestki dyni ze względu na zawartość witamin grupy B

  • owoce i warzywa, najlepiej w postaci drobno startych surówek, przecierów lub soków. Zawierają wiele witamin, głównie witaminę C, która ułatwia wchłanianie żelaza

  • płyny głównie w postaci wody mineralnej, dodatkowo soków, naparów ziołowych i owocowych, kawy naturalnej

 

Dodatkowo:

 

  • W diecie nie powinny występować duże ilości tłuszczów, jednak zawierają one korzystne witaminy i kwasy tłuszczowe. Wybieraj wyłącznie oleje roślinne oraz oliwę z oliwek.

  • Należy rozważnie dobierać przyprawy, stosując większe ilości ziół, a unikając ostrych przypraw.

  • Warto zwrócić uwagę także na sposób przygotowania potraw. W zaostrzeniu choroby unikaj smażenia i pieczenia z dodatkiem dużych ilości tłuszczu. Wybieraj technikę gotowania w wodzie, w szybkowarach, na parze, pieczenia w folii, duszenia bez tłuszczu oraz bez wcześniejszego obsmażania.

  • Staraj się zachować higienę podczas przygotowywania posiłków aby nie zanieczyścić glutenem produktów, które będziesz spożywał na przykład poprzez używanie tego samego noża do pieczywa zawierającego gluten i bezglutenowego.

 

Dieta w celiakii stanowi podstawę stąd też tak ważne aby skonsultować swój dotychczasowy jadłospis oraz rozpocząć edukację najlepiej pod okie doświadczonego dietetyka klinicznego który oprócz cennych wskazówek ułoży specjalnie dla Ciebie bezglutenową indywidualną dietę online. Po wprowadzeniu odpowiedniej diety, bardzo szybko następuje poprawa jakości życia, jak i kondycji psychofizycznej. Spowodowane jest to ustąpieniem objawów choroby, co wpływa na poprawę wyników badań laboratoryjnych, regenerację błony śluzowej jelita, poprawę wchłaniania substancji odżywczych oraz normalizację masy ciała.

 

 

Produkty, które powinieneś wykluczyć z diety bezglutenowej w celiakii:

 

 

  • Mąka pszenna

  • Mąka żytnia, płatki żytnie

  • Kasza manna

  • Mąka i kasza jęczmienna: pęczak, perłowa, mazurska

  • Płatki owsiane

  • Otręby pszenne, płatki pszenne

  • Kuskus

  • Kasza owsiana

  • Musli

  • Kaszki zbożowe błyskawiczne

  • Kaszki mleczno- zbożowe

  • Makaron pszenny i żytni

  • Dania typu pierogi, pyzy, kopytka, naleśniki z wyżej wymienionych mąk

  • Pieczywo, które nie jest oznaczone jako bezglutenowe, takie jak: białe pieczywo, pieczywo razowe, bułki, bagietki, pieczywo chrupkie, bułki do hamburgerów

  • Pieczywo cukiernicze suche (ciastka, wafle, pierniki, herbatniki, sucharki, pierniczki, biszkopty)

  • Drożdżówki, ciasta

  • Bułka tarta

  • Olej z kiełków pszenicy

  • Panierki do mięs, ryb i warzyw

  • Kawa zbożowa, kakao owsiane, piwo

  • Sos sojowy

 

*WAŻNE: opłatki świąteczne, hostie/komunikanty zawierają gluten. Jeżeli masz celiakię możesz poinformować o tym księdza w swojej parafii. Hostie bezglutenowe są dostępne w miejscach zwyczajowego zakupu komunikantów.

 

Musisz pamiętać także, że wiele produktów spożywczych może być zanieczyszczonych glutenem w postaci mąki, skrobii lub słodu, takich jak np. niektóre słodycze, przetwory mleczne, płatki śniadaniowe, koncentraty spożywcze, sosy, wędliny, konserwy mięsne, parówki, dania gotowe, wyroby garmażeryjne, przetwory mleczne z dodatkami smakowymi, suszone owoce, wsady owocowe, mieszanki przypraw. Dodatkowo niektóre środki farmaceutyczne (leki, preparaty wielowitaminowe, preparaty do odchudzania) także mogą zawierać gluten.

 

 

Jakie mogą być powikłania nieleczonej celiakii ?

 

 

Zaburzenia wchłaniania, niedożywienie, nowotwory: przełyku, żołądka i jamy ustnej, chłoniak jelit, gruczolak dwunastnicy, upośledzenie funkcji śledziony, zakażenia bakteryjne. Zapamiętaj:

 

  • Nie wprowadzaj na diety bezglutenowej na własną rękę. Takie zalecenie może wydać tylko lekarz po wykonaniu odpowiednich badań.

  • Nawet niewielka ilość spożytego produktu zawierającego gluten może spowodować wystąpienie objawów.

  • Nieprzestrzeganie diety bezglutenowej lub spożywanie produktów zawierających gluten nieświadomie może prowadzić do wyniszczenia organizmu.

 

 

Zalecane produkty bezglutenowe w celiakii - jak je rozpoznać ?

 

 

 

Produkt bezglutenowy - znakProdukt bezglutenowy to produkt, który na opakowaniu posiada znak przekreślonego kłosa. Oznacza to, że zawartość glutenu w tym produkcie jest ograniczona do 20mg na 1 kg produktu lub jest on całkowicie wolny od glutenu. Znak przekreślonego kłosa jest symbolem dla produktów uznanych za bezglutenowe, używanym w całej Europie. Produkty tak oznakowane podlegają regularnym kontrolom, są produkowane przez audytowane zakłady produkcyjne oraz zapewniają bezpieczeństwo dla konsumenta.

Producenci mają obowiązek umieszczania informacji na etykiecie dotyczącej zawartości zbóż zawierających gluten i produktów pochodnych, ponieważ składnik ten jest na liście silnych alergenów pokarmowych.

 

 

Czym możesz zastąpić produkty zawierające gluten? Przykłady produktów bezglutenowych:

 

  • Ryż biały i brązowy, płatki ryżowe, skrobia ryżowa, kaszka ryżowa

  • Kukurydza, skrobia kukurydziana, chrupki kukurydziane, popcorn

  • Proso (kasza jaglana)

  • Gryka (kasza gryczana)

  • Tapioka, skrobia z tapioki

  • Quinoa

  • Amarantus

  • Owies, który nie jest zanieczyszczony glutenem

  • Soja

  • Soczewica

  • Sago

  • Sorgo

  • Fasola

  • Ziemniaki

  • Orzechy

  • Mięso , ryby, jaja świeże, nieprzetworzone

  • Mleko świeże, w kartonie, w proszku, zagęszczone

  • Kefir, maślanka, jogurt naturalny, twaróg oraz ser żółty nieprzetworzony

  • Oliwa z oliwek, oleje roślinne, smalec, masło, margaryna

  • Warzywa i owoce (świeże, mrożone i konserwowe- bez dodatków)

  • Ziemniaki, skrobia ziemniaczana

  • Cukier, dżem, miód, landrynki

  • Kawa, herbata naturalna, soki owocowe, woda mineralna, napary z ziół

  • Sól, pieprz, zioła, ocet winny, jabłkowy

 

Także możesz spożywać produkty zbożowe ze znakiem przekreślonego kłosa: mieszanki mączne bezglutenowe, pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych, ciasta i ciastka bezglutenowe. Często bezglutenowe produkty zbożowe typu mąka, pieczywo mają dość wysoką cenę. Łatwym rozwiązaniem tego problemu jest przygotowanie w domu mąki ze zbóż naturalnie bezglutenowych. W tym celu potrzeba jedynie zaopatrzyć się w blender wysokoobrotowy. Sposoby przygotowania są różne w zależności od produktu:

 

  1. Aby przygotować mąkę jaglaną, gryczaną czy ryżową wystarczy jedynie zmiksować dokładnie w blenderze odpowiednią kaszę

  2. Bardziej czasochłonnym zadaniem jest zrobienie mąki z ciecierzycy, którą trzeba wcześniej ugotować, wysuszyć, a następnie zmielić, a także mąki kokosowej, gdzie kokos należy wcześniej namoczyć, odcisnąć, osuszyć i zmielić.

 

Produkty bezglutenowe znanych firm które możesz spożywać :

 

Pieczywo, mąki:

 

  • Atlanta Poland S.A.

  • Belaviten Sp. Z o. o.

  • Bezgluten Sp. Z o. o.

  • Celiko S.A.

  • Dr. Oetker Sp. z o. o.

  • Gluten Free Solutions Poland Sp. z o.o.

  • Good Food Products Sp. z o.o

  • Kubara Sp. z o.o.

  • KUPIEC Sp. z o.o.

  • MARGITA Produkty Bezglutenowe

  • SONKO Sp. z o.o.

  • Zakład Piekarniczo-Cukierniczy Glutenex Sp. z o.o

 

Wędliny i wyroby mięsne

 

  • ANIMEX Foods Sp. z o.o. Sp.k. (Berlinki)

  • Balcerzak i Spółka Sp. z o.o

  • Drobimex Sp. z o.o

  • GZELLA POLAND Sp. z o.o. Sp.k.

  • Indykpol S.A

  • Konspol Holding Sp. z o.o.

  • Nik-Pol Sp. z o.o.

  • NOWICKI NATURALNIE

  • ROLDROB S.A.

  • Strzała Sp. z o.o

  • Tarczyński S.A.

  • Wielkopolski Indyk Sp. z o.o.

  • Zakład Mięsno-Wędliniarski Kaminiarz Sp. z o.o. Sp.k

 

Nabiał:

 

  • Milkpol S.A.

  • P.P.Ch. i P.R.S. „Anita”

 

Dania gotowe, konserwy, przetwory:

 

  • Graal S.A.

  • Roleski Sp.j.

  • S&T Mirosław Trymbulak

  • SMAKMAK Sp. z o.o. sp.k.

  • Wielkopolska Wytwórnia Żywności PROFI Sp. z o.o.

 

Słodycze, chrupki, desery:

 

  • Doti Sp.J Manufaktura D.M.Mroczkowscy

  • EUROSNACK S.A.

  • Helio S.A.

  • Miran Wafel Sp. z o.o

  • SANTE A. Kowalski Sp. j.

  • Soligrano Sp. z o.o. Sp.k

  • ZPChr Wytwórnia Artykułów Spożywczych „Boramex”

 

W sklepach można znaleźć także wiele produktów bezglutenowych zagranicznych firm takich jak: Nestlé, Schär, Le Veneziane, Barilla, Nutrifree, Schnitzer, Bauckhof, Hammermühle, 3 Pauly, FRIA, FINAX, Procelli, SamMills, Provena, Barkat i innych. Wyżej wymienione firmy uzyskały licencję na używanie symbolu przekreślonego kłosa w ramach Europejskiego Systemu Licencyjnego.

 

Sklepy sieciowe, w których na pewno znajdziesz produkty bezglutenowe:

 

  • Biedronka

  • Lidl

  • Netto

  • Piotr i Paweł

 

 

 

Indywidualna bezglutenowa dieta online 

 

 

 

Nie wiesz jak ułożyć dietę bezglutenową z uwzględnieniem swoich problemów zdrowotnych ? Skorzystaj z pomocy doświadczonego dietetyka klinicznego online. Za pomocą konsultacji i formularza specjalista przeanalizuje twój dotychczasowy sposób odżywiania, problemy zdrowotne oraz wyniki badań a następnie ułożyć dla Ciebie indywidualną i skuteczną dietę online w atrakcyjnej cenie. Przez 30 dni otrzymasz możliwość kontaktu mailowego ze swoim dietetykiem oraz gwarancje satysfakcji lub zwrot pieniędzy.  

Indywidualna dieta online

 

 

PODSUMOWANIE

 

 

Poznaj kilka wskazówek, które warto zapamiętać:

 

  1. Jeżeli masz celiakię, nawet niewielka ilość glutenu może wywołać nasilone objawy.

  2. Wybieraj produkty, które w sklepach są umieszczone na półkach oznaczonych jako produkty bezglutenowe.

  3. Zawsze czytaj etykiety. Produkty bezglutenowe mają umieszczony na etykiecie znak przekreślonego kłosa.

  4. Bądź pod stałą opieką lekarza, który będzie monitorował proces leczenia.

  5. Udaj się do dietetyka jeśli masz problem z tworzeniem różnorodnej diety bezglutenowej.

  6. Jeżeli chciałbyś wyjść do restauracji ze znajomymi wybieraj takie miejsca, gdzie oferują posiłki bezglutenowe.

  7. Staraj się przyrządzać posiłki samodzielnie w domu. Będziesz mieć pewność, że są one dla Ciebie bezpieczne.

  8. Jeśli uważasz, że produkty bezglutenowe, a w szczególności mąka są zbyt drogie, przygotuj ją w domu samodzielnie z dowolnych zbóż bezglutenowych.

 

 

 

Literatura:

 

  1. Limanowska P., Kubiak J., Napieraj K., Różańska D.: Ocena wybranych aspektów życia codziennego i czynników determinujących przestrzeganie diety bezglutenowej u osób chorych z celiakią. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2014; Tom 20, nr 4: 356-359

  2. Grzymisławski M., Stankowiak- Kulpa H., Włochal M.: Celiakia- standardy diagnostyczne i terapeutyczne 2010 roku. Forum Zab. Metabol. 2010, 1, 12–21.

  3. Ratkovska B., Wojtasik A., Kunachowicz H.: Łatwość rozpoznawania produktów spożywczych do stosowania w diecie bezglutenowej na podstawie informacji na etykietach. Bromat. Chem. Toksykol.; 2008, tom 3: 253-257

  4. Strona internetowa Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

 

 

Dieta bezglutenowa w celiakii - dla kogo ? Zalecenia i jadłospis

Kontakt

 

Tel; 661 499 583

email : maciejkowalskitrener@gmail.com

adres ; Jana Pawła Woronicza 31

02-640 Warszawa

siłownie: Zdrofit, Qbik Loft Aparts

Współpraca online z dietetykiem 

                        

Dietetyk online                                                      

Dieta online

Współpraca online z trenerem

 

Trener personalny online

 

Plan treningowy online

Google Moja Firma - Maciej Kowalski trener personalny
facebook
Trener osobisty i dietetyk online

Nazywam się Maciej Kowalski i jestem trenerem personalnym oraz dietetykiem z Warszawy. Oferuje skuteczne odchudzanie oraz poprawę kondycji i sprawności fizycznej w atrakcyjnej cenie.